Hogyan mutatják ki a laktózintoleranciát?

2013-06-21

Címkék: , , , , , ,

Szerző: Hegyi Kitti, dietetikus és életmódtanácsadó

Ha gyermekünknél étkezések utáni felfújódás, bélgörcsök, hasmenés tünetegyüttes rendszeresen fordul elő, erős a gyanúja a laktózintolerancia fennállásának. (Nálunk a picur fél éves koráig nappal – egész nap – erős hasi görcsök álltak fent, nagyon sírós volt a picike, semmihez nem volt kedve, sokszor húzta maga alá a lábait, a széklettel is sokszor küzdött, nappal alig aludt a pocakja miatt, a fél éves hozzátáplálás megkezdésével az éjszakáink is elromlottak – a blog szerk. megjegyzése.)   Mivel a tünetek magukban kevésnek bizonyulnak bármiféle diagnózis felállításához (pl. az irritábilis bélszindróma tünetei is hasonlóak), így először a gyermekorvoshoz forduljunk, majd az anamnézis és fizikális vizsgálat elvégzése után gyakran javasolják a tej és tejtermékek étrendbeli kiiktatását rövid időre.

A laktózintolerancia pontos megállapítására viszont két vizsgálat fog rámutatni: a hidrogén kilégzéses teszt és a széklet ph meghatározás, így az eredményt követően egyértelmű lesz, hogy a kórképet, milyen betegség okozza, és ennek köszönhetően pl. a laktózintolerancia nem keverhető össze a gyerekeknél a tej okozta tejallergiával.

Tehát kétfajta teszt létezik a tejben is található laktóz nevű szénhidrát kimutatására.

1. Az egyik a hidrogén kilégzéses teszt, ahol a megemésztetlen laktóz laktózintoleranciánál magas hidrogén szintet fog produkálni. A hidrogénkilégzéses teszt során egy éjszakai koplalást követően 50 gramm, folyadékban feloldott laktózt kell meginni, így a gyermeknél előfordulhatnak kellemetlenségek a vizsgálatot követően (2-3 napig is extra érzékenység esetén). A gyakori hasmenés esetén javasolt a könnyebb zöldséglevesek és (nem erősen cukrozott) folyadék adása a hasmenéssel vesztett rengeteg folyadék és ásványi anyagok pótlására, illetve saját tapasztalatom alapján gyors és gyógyszermentes segítséget biztosíthat egy jó minőségű, bevizsgált rost tabletta étrendkiegészítő adása. (Étrendkiegészítők és vitaminok adását gyermekek esetén mindig előzze meg orvossal ill. dietetikussal való konzultáció!) (Nálunk ezzel a teszttel vizsgálták a picurt, a kórházban reggel (7 óra) csak annyit mondtak, hogy a súlyának megfelelő adagot kap. Majd negyed óra elteltével kellett először fújni. Mivel a babánk még kicsi, nem úgy fúj, ezért maszkot raktak rá, abba kellett lélegeznie. Újabb negyed óra elteltével jött a következő fújás. Majd fél óránként a továbbiak. Összesen 7-9 fújást kell várni az értékek alakulásától függően – a blog szerk. megjegyzése.)

2. A másik vizsgálati módszer a széklet ph meghatározás. Széklet ph meghatározást csecsemőknél, kisdedeknél és gyermekeknél használják a széklet savasságának megállapításához.  A széklet savas vegyhatását a savas erjedés okozza, mert az emésztetlen laktózból tejsav és zsírsavak keletkeznek, amelyek egy székletmintából kimutathatók.

Mivel a laktózintolerancia ritka a csecsemők és 2 évnél fiatalabb gyermekek körében, az egészségügyi szakembereknek különösen figyelmet kellene fordítania az ennél idősebb gyermekek emésztési problémáira is. (Habár a dietetikus ezt úgy értette, hogy csecsemőkorban rengeteg vizsgálatot végeznek a piciken, 4 éves kor után viszont már nem, és emiatt nehezebben is szűrik ki a betegségeket, nekem erről a gondolatról az is beugrott, hogy nálunk több mint egy év volt, mire kiderült a picike ételérzékenysége. A védőnőnk folyamatosan látta, tapasztalta, hogy mennyit sír, görcsöl a babánk, de soha eszébe sem jutott, hogy esetleg bármilyen ételérzékenység lehet a hátterében.  A gyerekorvostól többször rákérdeztem, hogy normális-e, ha ennyit fáj egy gyerek pocakja, és mindig azt kaptam válaszul, hogy persze a gyerekek sokat küzdenek az emésztéssel <és csak sejtettem, hogy azt hiszi, túlaggódom a dolgot>. Amikor kiderült a picike fruktóz- és laktóz érzékenysége, mindketten minden a kórháztól kapott szakmai tanácsot, papírt bekértek tőlem, és azt mondták, hogy akkor most ők tanulnak tőlünk. Szóval én ezt a gondolatot azzal egészíteném ki, hogy az egészségügyi szakembereknek különösen figyelmet kellene fordítania babák, gyermekek emésztési problémáira, és ha azt látják, hogy az anyuka nem pánikol, és mindent kipróbált, amit egy hasfájós gyereknél lehet, akkor esetleg merüljön fel az ételérzékenység gondolata – a blog. szerk megjegyzése.)

tejtermékek.jpg

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!

A szerzői jogokról: ITT

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print