Fruktózintolerancia vs. fruktózmalabszorpció

2013-09-25

Címkék: , , , , ,

Szerző: László Lilla dietetikus és élelemezésvezető

A következő összehasonlítással szeretnék segíteni abban, hogy a gyakran összekevert fruktózintolerancia és fruktózmalabszorpció fogalma a helyére kerüljön.

Fruktózintolerancia

Fontos, hogy elkülönítsük egymástól a táplálékallergia és a táplálékintolerancia fogalmát. Az intolerancia egy túlérzékenységi reakció, amely során a szervezetbe kerülő étel klinikai tüneteket idéz elő, de a háttérben – az ételallergiával ellentétben – nem játszódik le immunválasz. A fruktózintolerancia nagyon ritka, öröklődő fruktóz-1-foszfát aldoláz enzimhiány, ami miatt a fruktóz lebontása nem teljes, ez okozza a betegség szövődményeit. A betegség jellemzően az anyatejes táplálás befejezésével jelentkezik. A vérben felhalmozódó fruktóz-1-foszfát akadályozza a máj tápanyagraktárainak ürítését, ami vércukorszintesést eredményez. Ez szédüléssel, remegéssel, verejtékezéssel, súlyos esetben beszédzavarral, eszméletvesztéssel járhat.

Ha nem tartják be a szükséges étrendi megszorításokat, a betegség hosszú távon májkárosodást okozhat. A diagnózis felállításánál a legfontosabb jelzők a májműködés romlása és az alacsony vércukorszint. Ugyanakkor fruktózmentes diéta mellett biztosított a megfelelő testi és szellemi fejlődés.

Fruktózmalabszorpció

Önmagában a malabszorpció a különböző tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódásának zavarát jelenti. A tápanyagfelszívódás fő helye a vékonybél, a probléma oka sokféle lehet. A malabszorpció szorosan összefügg a maldigestioval, azaz a táplálék emésztési zavarával.

A fruktóz felszívódási zavarának több oka lehet: a szállítófehérjék hiánya vagy csökkent aktivitása, illetve a bélbaktériumok túlzott elszaporodása. A fruktóz malabszorpciója esetén a szervezetbe került, félig emésztetlen fruktóz a vastagbélben erjedni kezd, ez váltja ki a hasi panaszokat.

A malabszorpció tünetei egyénenként eltérőek: a jótól a leromlott általános állapotig, illetve az enyhe tünetektől az összetett (más szervrendszert) is érintő panaszokig. Ezeket a fel nem szívódott tápanyagok és a fellépő hiányállapotok okozzák. A leggyakrabban jelentkező problémák a következők: fogyás, hasmenés, zsírszéklet, puffadás, hasi fájdalmak, gyengeség, vérszegénység, csontfájdalmak, izomgörcsök, vérszegénység, a szájzúg berepedése és más bőrelváltozások. (Nálunk a picur fél éves koráig nappal – egész nap – erős hasi görcsök álltak fent, nagyon sírós volt a picike, semmihez nem volt kedve, sokszor húzta maga alá a lábait, a széklettel is sokszor küzdött, nappal alig aludt a pocakja miatt, a fél éves hozzátáplálás megkezdésével az éjszakáink is elromlottak – a blog szerkmegjegyzése.)

Fruktózban szegény diéta segítségével a fruktóz malabszorpció tünetei megszüntethetők. A dietetikus felügyeletével összeállított étrend mellett elkerülhetőek a felszívódási zavarra jellemző hiánytünetek is.

Felhasznált források

9076885318_22ffaa1da9_z.jpg(Kép forrása: willcookforfriends.com)

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!.

A szerzői jogokról:  ITT

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print