fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Mivel a hagyományos csíkos kalácsAMP olyan finom és tetszetős lett, és mivel a sütőtök az egyik olyan édes zöldség, amivel a fruktózmentes étrendben valamilyen szinten helyettesíteni tudom a gyümölcsöt, ezért egyik pillanatról a másikra jött az ötlet, hogy készítek egy különleges, sütőtökös csíkos kalácsot. Nem tudom, hogy van-e már ilyen, rögtön a saját csíkos kalács receptemhez nyúltam, és azt variáltam meg – először érzésre – kissé. Tökéletes lett, már elsőre! És az íze valami hihetetlen. Ízes, édes, lágy. Még a hozzánk látogató nagybácsinak is ízlett, pedig ő ki nem állhatja a sütőtököt :) de ahogy mondta, érezni sem lehet, hogy a kalácsban sütőtök van.
Hozzávalók az egész kalácshoz ld. jegyzetlapon.
Vegyünk két keverőtálat, és felezzük meg az arányokat a tej kivételével, ott használjátok azt az elosztást, amelyet feltüntettem.Egy kis langyos tejben a szőlőcukorral futtassuk meg az élesztőket. (Azaz 12,5 gramm élesztőt a 125 ml tej egy kis részében, és ugyanennyit a 25 ml-ben is.) Mindkét tálba megy a liszt átszitálva, a cukor, egy kis só, ezt keverjük meg, majd jöhet hozzá a felkockázott vaj, amelyet morzsoljunk össze az egésszel. Végül adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt. Azt az adagot, amelyben a 125 ml tej van, már gyúrhatjuk is be. A másikhoz azonban még adjuk hozzá a 100 gramm sütőtököt, és már gyúrhatjuk is a tésztát.
Ha ez így túl bonyolult, egy kis segítség:
Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára. A megkelt tésztákat nyújtsuk ki (minél vékonyabbra, kb. ujjnyi), a fehér kerüljön alulra, a szép sárga sütőtököset helyezzük rá, és tekerjük fel, mint a palacsintát.
Helyezzük a feltekert kalácsot a tepsire, és hagyjuk még 20-25 percig kelni. Majd kenjük meg egy kis tejjel a tetejét. Helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. fél óra alatt süssük meg a kalácsot. Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis tejjel.
Ha valami különlegessel és finommal akarjátok meglepni a családot húsvétra, ilyet nagy valószínűséggel talán még nem ettek :)