Babakonyha

fruktóz- és tejmentes diéta szerint

schedule
2024-04-16 | 12:55h
update
2024-04-16 | 12:55h
person
babakonyha.hu
domain
babakonyha.hu

Bacon-ös fűszervajas szerencse patkó szilveszterre és új évre

2013-12-31

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Uzsonna,

Címkék: szerencsehozó patkó, sütemény, bacon, szilveszter, újév



Recept összetevői:

Az egyik főzőcske újságban találtam receptet, de sajnos már nem emlékszem a nevére, csak kicsit kellett átalakítani, hogy a picur is ehesse, így egy igazi szilveszteri korcsolyánk kerekedett :)

Hozzávalókat (egész tepsi) ld. a jegyzetlapon.

  • 500 gramm liszt
  • 1 csomag élesztő
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • kb. 150 gramm húsos bacon (akik fruktózmentes diétán vannak, figyeljék az összetevőket a csomagoláson, mert a legtöbb cukorral készül)
  • 100 gramm vaj (mentes) és zöldfűszerek (mi most provance-t használtunk), kevés só
  • 250 gramm víz a tésztához + 30 gramm víz a kelesztéshez

A lisztet szitáljuk át, a közepébe nyomjunk egy kis mélyedést, ide szórjuk/morzsoljuk az élesztőt, öntsünk rá 30 gramm langyos vizet, és rá a szőlőcukrot, majd hagyjuk kb. negyedóráig, amíg felfut az élesztő. Csak azután öntsük hozzá az olajat, adjuk hozzá a sót, és a 250 gramm vizet. Gyúrjuk át jó alaposan, jó állagú tésztát kapunk, ami a végén nem ragad az edényhez. Hagyjuk duplájára kelni.

A vajat közben vegyük elő, hagyjuk megpuhulni, és szórjuk bele a zöldfűszert, egy kis sót, keverjük jól össze.

A tésztát gyúrjuk át, nyújtsuk ki, kb. 1 ujjnyi vastagságúra, kenjük meg zöldfűszeres vajjal, majd két utat választhatunk: A.) még itt rászórjuk a bacont a tésztára, és csak utána vágjuk fel, vagy amit én inkább javasolnék B.) a tésztát vágjuk egyenlő csíkokra, formázzunk belőlük patkó formát, és szórjuk rá a bacont. Hagyjuk picit pihenni, amíg a sütő 200 fokra felmelegszik.

Kb. 20 perc alatt elkészül, isteni finom, még a reggelire is jól esik, kettévágva, vajjal megkenve, egy kis paradicsommal és paprikával, esetleg egy kis hagymával.


Az alábbiak is érdekelhetnek:

Impresszum
A tartalomért felelős:
babakonyha.hu
Adatvédelem és Felhasználási feltételek:
babakonyha.hu
Mobil weboldal ezen keresztül:
WordPress AMP beépülő modul
Utolsó AMPHTML frissítés:
16.04.2024 - 12:56:23
Adatok és sütik használata: