fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Mindig az az első kérdés: mindennap főzöl neki? De hát mit főzöl? Igyekszem hasonló ételt készíteni, mint az ovis menüben van. Ha krumplifőzelék van, akkor krumplifőzeléket készítek csak rizstejjel, ha bolognai, akkor a paradicsomot kicserélem növényi tejszínre, és úgy készül a tésztás étel és így tovább. Az elején mindenre odafigyeltem, csak azt változtattam a menüben, amit a picurka nem bírt az érzékenysége/allergiája miatt, viszont a napi menü 4 étkezésből áll, amiből 3-ra kellett készülnöm: reggeli, ebéd, uzsonna. Tízóraira a gyümölcs helyett általában magokat csomagolok neki vagy zöldséget (karalábé, répa, uborka stb.), de előfordul, hogy pár szem kölesgolyót vagy 1-1 házi kekszet. Ő nagyon jó evő, ezért jobb, ha tízóraira nem eszik sokat, különben délben alig eszik, és akkor nem tudom biztosítani számára a teljes értékű étkezést.
Az ebéd az a menüben, ahol mindig van leves és második fogás. Amikor visszatértem a munkába és elkezdtem zsonglőrködni az idővel, vagyis 8 órás munka, a gyerekek két különböző helyről való begyűjtése, haza hurcolása, ovis menü elkészítése, háztartás (erre végképp nem maradt idő), na, akkor adtam fel a mindennapi leveskészítést is, főleg, hogy a picur nem volt hajlandó megenni a házias, magyaros leveseket (az égnek állt a hajam a teli dobozok láttán). Megoldás: hétvégente lefőzök egy nagy adag húsleveset, aminek egy részét eldobozolom, éppen annyit, hogy a napi leves adag meglegyen, és a menünek megfelelően variálom. Borsóleves: borsót főzök ki és belerakom, vagy mellé és összerakják az oviban. Májgombóc leves, külön kifőzöm, tésztával és megy a húsleves léhez. Karfiolleves, kifőzni, kevés főzőlével összeturmixolni, kis növényi tejszín bele, fűszerezni, átrottyintani és mehet újfent a kiporciózott léhez. Bárhogy őszinte legyek a karfiol/brokkoli/egyéb krémleveseket van, hogy elkészítem hétköznap, mert így vacsorára mindenki visz be egy bizonyos zöldségadagot a szervezetébe :) Olyan is előfordul most már, hogy nem olyan levest visz, és eszik, mint a többiek. Ma már nem csinálok lelki kérdést belőle. Ugyanis azt vettem észre, hogy boldog, kiegyensúlyozott, barátkozós, jól érzi magát. Nem az számít, hogy tök ugyanazt egye, mint a többiek, hanem, hogy tele legyen a pocakja, az mindegy, hogy ez most egy betűtésztás levessel lesz vagy csigatésztással történt-e meg. A második fogásnál azért mindez már nem ennyire mindegy. Itt jön a csavar.
A frissen sülteket is kérdeztétek: rántott húst, rántott párizsit, bundáskenyeret általában reggel sütöm ki, de van úgy, hogy már este látom, hogy erre nem lesz idő, és mást készítek neki.
Nagyon fontos, hogy úgy alakítsátok a napokat, a menüt, hogy Nektek jó legyen. A picurka, ha teli a pocakja, jól lesz, ha Te idegeskedsz, ő is nyugtalanná válik. Nekem is 1 év volt, mire elengedtem, hogy UGYANAZT kapja a gyerek, MINT A TÖBBI, de most sokkal könnyebb mindenkinek. :) Kitartást mindenkinek!
További fotók, tippek a Babakonyha Facebook és Instagram oldalán.