Babakonyha

fruktóz- és tejmentes diéta szerint

schedule
2024-04-26 | 14:40h
update
2024-04-26 | 14:40h
person
babakonyha.hu
domain
babakonyha.hu

Csörögefánk a tej- és fruktózmentes diéta szerint és tojás nélkül

2013-02-17

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert,

Címkék: sütemény, fánk, mentes, babakonyha, farsang, csörögefánk



Recept összetevői:

A tojás-tej-fruktózmentes étrend szerint készült, mégis puha és könnyű farsangi fánkAMP sikere ihletet adott, és mivel nálunk február végén lesz a farsang, amíg Apa aludt, a picurral csörögefánk készítésbe fogtunk. A picurkának ez még jobban ízlett, mint a légies fánkok, élvezettel rágcsálta magában is a finom desszertet, sőt még Apa is megdicsérte a finom tésztáját.

Hozzávalók:

  • 300 gramm liszt (én most tönkölylisztet használtam, mert csak ez volt otthon :) de nagyon jó íze lett így is)
  • 2 evőkanál nyírfacukor/xilit (porcukorrá darálva)
  • 70 gramm vaj (tejmentes!, cukormentes!)
  • kb. 200 ml növényi tej (zabital, ha javasolhatom, mert édesebb íze van)
  • 1 vaniliarúd kikapart belseje
  • csipet só
  • zsiradék a sütéshez (olaj/kókuszzsír)

A lisztet szitáljuk át, hogy könnyű legyen a tészta, majd keverjük bele a cukrot és a sót, végül kockázzuk bele a vajat, és morzsoljuk össze a liszttel. Ha már morzsás a tészta, akkor kezdjük hozzáönteni a tejet, de csak fokozatosan, nehogy túl vizes legyen a tészta. Kb. 160 ml kell hozzá, így ami kimarad, megihatja a picike, ha éppen van kedve segíteni nekünk :)

Kb. 5-8 percet tesz ki a fenti folyamat, csomagolhatjuk is folpackba, és mehet a hűtőbe egy fél órára pihenni.

A pihent tésztát liszttel beszórt felületen nyújtsuk amilyen vékonyra tudjuk (kb. 2 mm), és vágjuk fel derelyevágóval (vagy ha ilyen nincs, nekem a pizzavágó is ugyanolyan hasznos segítség volt :) Rombusz alakokat  kell kapnunk (ld. a képen).

Ezeknek a közepét bevágjuk (haránt), majd az egyik csücsköt átbújtatjuk a nyíláson, visszafordítjuk, így kapjuk meg a hagyományos csörögefánk formát.

A fánkokat középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön süssük ki. Itt is igaz, hogy egyszerre ne tegyünk túl sok darabot az olajba, hogy szépen süljenek. 1-2 perc kell mindkét oldalára a fánknak, ahogy megpirul, már vehetjük is ki szűrőkanállal vagy fogóval. Tegyük egy konyhai papírtörlőre, jól itassuk fel róla a zsiradékot.

Ha egy picit meghűl, szórjuk meg nyugodtan egy pici porcukorrá darált nyírfacukorral. Mivel a picike annyira odavolt érte, és még Apa is megdicsérte (ez nagy szó! :), ezért azonnal archiváltam a fotókat, és leírtam a kitalált receptet :)

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Impresszum
A tartalomért felelős:
babakonyha.hu
Adatvédelem és Felhasználási feltételek:
babakonyha.hu
Mobil weboldal ezen keresztül:
WordPress AMP beépülő modul
Utolsó AMPHTML frissítés:
26.04.2024 - 14:41:08
Adatok és sütik használata: