fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Szombatonként, ha tehetjük babaúszásra járunk, viszont ilyenkor a reggelit, az úszócuccot és az ebédet egy időben készítem, miközben öltöztetem a picurt is. De előfordul, hogy hasonló időhiánnyal küzdök ünnepnapokon is, amikor kirándulni indulunk, vagy kimozdulunk. Ha nincs elég idő, mégis valami finomat és laktatót tennétek az asztalra, amit mindenki ehet a családban, akkor ez pont ideális étel, mert köret-hús-zöldség egyszerre, egy tálban. (A nem tejérzékenyeknek tálalásnál akár tejföllel, és egy kis sajttal is meghinthetitek a tetejét, de anélkül is nagyon finom fogás.)
Hozzávalók (családi adag) ld. jegyzetlapon:
Vegyünk elő három fazekat. Az egyikbe kerül a megmosott, meghámozott krumpli karikákra szelve, annyi vízzel tegyük fel, amennyi éppen ellepi. Forrástól számítva kb. 10 perc alatt főzzük puhára (de ne essen szét!). A másik fazékba dobjuk egy csepp vajra/olajra a megtisztított, apró kockákra szelt hagymát, pirítsuk meg kicsit, majd adjuk hozzá a darálthúst, és főzzük puhára, minimális sóval, borsikafűvel (vagy borssal) fűszerezzük. (Érdemes párszor megkeverni, hogy a hús pergős legyen.) A harmadik fazékban a zöldségeket kevés vízen pároljuk puhára.
Majd adjuk a húshoz a zöldséget és fűszerezzük ízlés szerint, mehet hozzá egy kis vaj (kb. 1 lapos evőkanálnyi) majd keverjük meg. Végül öntsük hozzá a krumplit is, ekkor már óvatosabban keverjünk rajta egyet. 1-2 perc még a fazékban és mehet az egész a kivajazott tálba.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 perc alatt megsül. Ha megpirult a teteje, lehet kivenni.
Nálunk a picur úgy ette, mintha nem lenne holnap, kétszer kért repetát, öröm volt nézni :)
Sütés előtt:
Sütés után: