fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Lassan, lassan haladgatunk a visszavezetéssel, ezért néhanapján láttok már laktózmentes tejtermékekkel készült ételeket is a blogon. A mami éppen nálunk ebédelt (akkor készült a töltött sütőtök), amikor eszembe jutott, hogy ő sosem csinálta tojással a vargabélest, és rögtön rávettem, hogy kísérletezzünk egy kicsit, készítsük el a cukor-, laktóz- és tojásmentes változatát a desszertnek (mondanám, hogy ezért nincs mazsola sem az ételben, de hogy őszinte legyek én még a túróstáskában sem szeretem:).
Hozzávalók:
A tésztát dobjuk lobogó vízbe, és főzzük puhára (de ne főzzük szét, hiszen még sütjük is). Közben a túrót egy kis laktózmentes tejföllel, a természetes édesítővel és a vaníliával törjük minél krémesebbre, érdemes gépi habverőt használni. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint ízesítsük tovább, de érdemes számolni azzal, hogy a picike nincs hozzászokva azokhoz az édes ízekhez, mint mi, és jó esetben nem is fog, ha legalább mi figyelünk rá ilyenkor. (Ha nem akarjuk a kicsit a cukorhoz hozzászoktatni, javasolt a mi porciónkat majd tálalásnál továbbédesíteni.)
A kész tésztát és a kikevert túrót keverjük össze, majd egy kivajazott jénaiba tegyük bele, a tetejét vékonyan kenjük meg a tejföllel, ettől keletkezik a tetején egy szép kis melegbarna kéreg. 200 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt elkészül, figyeljük azért időközönként a tetejét.
Nálunk nagy sikert aratott, és tényleg gyorsan elkészíthető a hamis vargabéles :)