Babakonyha

fruktóz- és tejmentes diéta szerint

schedule
2024-04-23 | 07:42h
update
2024-04-23 | 07:42h
person
babakonyha.hu
domain
babakonyha.hu

Hajdinával és pulykával töltött tök

2015-09-23

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: hajdina, pulyka, töltött, tök, töltött tök, mentesen finomat



Recept összetevői:

Nem nagyon más ez a recept, mint a korábbi töltött tök receptek, de az egyszerűség kedvéért leírom, mert az íze isteni ennek is, és ha valaki nem rajong a tökfőzelékért, ilyen formában bejuthat a kicsik szervezetébe is ez a mumus, akarom mondani, ez az alacsony fruktóztartalmú, de vitamindús zöldség is.

Hozzávalók (családi adag):

  • 1 teáscsészényi hajdina
  • 500 gramm pulyka darálthús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • fűszerek: petrezselyem, só, fehér bors
  • 2 dl növényi tejszín (zab- vagy rizstejszín)
  • vaj/margarin (mentes!) a jénai kikenéséhez

A hagymát kockázzuk apróra, és egy kis olajon fedő alatt dinszteljük meg. A darálthúst dobjuk rá, kevés sóval, fehér borssal fűszerezzük és pirítsuk pezsgős színűre. A hajdinát mossuk át kétszer-háromszor, míg tisztává nem válik a víz (előtte elég zavaros, majd látjátok), egy kis olajon pirítsuk meg, majd öntsük fel két és félszeres vízzel. Amikor felforrt a víz, takarjuk le, vegyük le alacsonyra a fokozatot, és még 20-25 perc alatt főzzük puhára.

A tököt mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk le a két végét, majd hosszában félbe. A belső részt vájjuk ki (a magoktól tisztítsuk meg), és helyezzük a kivajazott jénaiba. Végül sózzuk és borsozzuk meg kicsit őket. Ha maradt használható rész a tökből (mert pl. a friss házi töknek alig van magja és nagyon szép a húsa), akkor azt tegyük félre, és egy icipici hagymával megpárolhatjuk egy kis edényben, majd összeturmixolhatjuk a növényi tejszínnel, és ezt önthetjük a töltött tökök tetejére rétegnek. Nagyon jó ízt ad az ételnek. Javaslom.

A kész darálthúst és hajdinát keverjük össze, pár percig hagyjuk a tűzhelyen, majd töltsük meg vele a tök csónakokat.

A tejszínt fűszerezzük ízlés szerint, kevés sót, borsot mindenképpen érdemes belerakni, de ha a kicsi kedveli, akkor zöldfűszerekkel nagyon jól fel lehet dobni (illetve ne felejtsük a tököt, ha nem kellett kidobnunk, akkor mindenképpen turmixoljuk bele), és locsoljuk meg vele a tölteléket.

Végül fedjük le alufóliával, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. fél óráig süssük. Vegyük le róla az alufóliát, és még 10 percig hagyjuk bent a sütőben, hogy a teteje is megpirulhasson.

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!

 

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Impresszum
A tartalomért felelős:
babakonyha.hu
Adatvédelem és Felhasználási feltételek:
babakonyha.hu
Mobil weboldal ezen keresztül:
WordPress AMP beépülő modul
Utolsó AMPHTML frissítés:
23.04.2024 - 07:43:11
Adatok és sütik használata: