fruktóz- és tejmentes diéta szerint
A sütőtök bár zöldség, nagyon magas fruktóztartalmú (55 grammban van 1 gramm fruktóz, ld. táblázat), ezért vigyáznunk kell vele, mert a picur pocakját még mindig eléggé megmozgatja. Amivel még operálhatunk: ha magas fruktóztartalmú zöldséget készítünk, legyen mellé szénhidrát (krumpli, rizs, kenyér stb.), amely segítheti a felszívódást. Így született ez a recept.
Hozzávalók (családi adag):
A sütőtök héját mossuk meg alaposan, töröljük le, majd vágjuk ketté. A magokat kanállal kaparjuk ki, majd helyezzük a csónakokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Jól (bőven) szórjuk meg vízzel és egy kicsit meghinthetjük fahéjjal. Így megsütve omlós lesz és puha, édes lesz az íze, és bár fahéjjal készül, mindenhez illik: sóshoz-édeshez egyaránt.
A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra, és egy kis vízen/olajon/vajon pirítsuk üvegesre, majd rádobhatjuk az előzőleg megmosott és apróra kockázott húsit is, és fűszerezhetjük kicsit (sóval, borsikafűvel/borssal). Fedő alatt lassú tűzön pároljuk meg a húst, közben a tésztát a zacskón található leírás szerint főzzük ki forró vízben.
Ha kész a sütőtök akkor egy kis sóval, petrezselyemmel, bazsalikommal ízesíthetjük, adjuk hozzá a növényi tejszínt, és turmixoljuk össze.
A sütőtökpürét, a húst és a tésztát egy fazékban kicsit forgassuk össze még alacsonyabb fokozaton, aztán mehet is a kivajazott jénaiba, és a 200 fokra előmelegített sütőbe. Ha valaki már ott tart a diétában, akkor nyugodtan szórja meg egy kis laktózmentes sajttal, kellemes ízt ad neki. Kb. fél óra alatt készre sül, de vigyázzunk vele, ha már pirul a teteje, lehet kivenni.
Nagyétkű fruktózérzékeny babáknál azért óvatosan ezzel az étellel. Mi, ha ilyet eszünk, akkor aznap nagyon vigyázunk arra, hogy a többi étkezés fruktózban szegény legyen.