Babakonyha

fruktóz- és tejmentes diéta szerint

schedule
2024-04-09 | 20:55h
update
2024-04-09 | 20:55h
person
babakonyha.hu
domain
babakonyha.hu

Zabos amarantos császárzsemle

2012-11-01

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Főétel, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,

Címkék: sütemény, zabpehely, amarant, zsemle, császárzsemle



Recept összetevői:

Egy újabb kikísérletezett császárzsemle variáció, mely már a reformos ételek felé veszi az irányt, de önmagában is finom és tápláló.

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • 215 gramm liszt
  • 100 gramm zabpehelyliszt
  • 35 gramm amarant
  • 1 teáskanál só
  • 125 ml víz
  • 110 ml növényi tej (mi zabitalt használtunk)
  • 25 gramm vaj (tejfehérje diéta esetén pl. liga)
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 10 gramm élesztő

Az elkészítés innentől ugyanaz, mint az eredeti recepté, ld. ittAMP.

A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, keverjük hozzá a cukrot, és hagyjuk felfutni. Közben szitáljuk át a liszteket, keverjük bele a sót és az amarantot. Mérjük ki és kockázzuk bele a vajat, majd morzsoljuk össze az egésszel. Jöhet hozzá a felfuttatott élesztő és a tej is. Keverjük jól össze, és dagasszunk. A tökéletes tészta nem ragad az edény falához, kicsit hólyagos, de puha és lágy marad.

Rakjuk meleg helyre, és hagyjuk a duplájára kelni. Majd az enyhén lisztezett felületen formázzunk hat kis gombócot, és hagyjuk 10 percet pihenni.

10 perc után sodorjunk rudakat a gombócokból, közben hagyjuk is pihenni, hogy ne szakadjon el a tészta. Kössünk rá egy laza csomót. Utána a jobb oldali végét (vagyis mindig azt, ami felülről kandikál ki) dugjuk át az alján. Majd fordítsuk meg, és dugjuk át a másik végét is az alján (nyomjuk belülre a végét). Fotósorozat a pontos elkészítésről ittAMP.

Hagyjuk a duplájára kelni (kb. 20 perc), majd kenjük le a tetejét tejjel/vízzel, és tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe fél órára, de azért figyeljük a tetejét, nehogy megégjen. Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis tejjel/vízzel a tetejét, ilyenkor tovább puha marad a héja.

A zabpehelyliszttel és amaranttal készített császárzsemle nem olyan mutatós, mint a fehérliszttel készített társa, de ízre nagyon különleges lett, önmagágban is nagyon klassz uzsonna lett. Ez nekünk azért is fontos, mert én reggel beraktam a bölcsis szekrénybe, egész nap elállt, míg a mami a picurért nem ment délután, és oda nem adta neki a játszótéren.


Az alábbiak is érdekelhetnek:

Impresszum
A tartalomért felelős:
babakonyha.hu
Adatvédelem és Felhasználási feltételek:
babakonyha.hu
Mobil weboldal ezen keresztül:
WordPress AMP beépülő modul
Utolsó AMPHTML frissítés:
09.04.2024 - 20:56:09
Adatok és sütik használata: