fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Az ötlet egy játszótéri kismama beszélgetés során jött (köszi H.!:) lehet olyan krumplis pogácsát készíteni, amiben nincs tojás, sütőpor, élesztő. Pár kísérlet után kicsit továbbgondoltam a receptet, és amellett, hogy kiiktattam belőle a tejfölt, lecseréltem a búzalisztet zabpehelylisztre, és kicsit változtattam az arányokon. Nagyon finom dolog kerekedett belőle, nem beszélve a zabpehely élettani hatásairól, amelyekről már korábban írtam; és így a picur sem mindig édeset eszik tízóraira/uzsonnára. Ami ugyancsak mellette szól, hogy a pici kezek is jól meg tudják fogni a pohárral kiszaggatott kör alakú pogácsát, és lehetővé teszi a lassú (vagy lassabb :) rágcsálást.
Hozzávalók (kb. 8-10 db tallér):
A krumplit lemossuk, és héjában – fedő alatt – puhára főzzük. Meghámozzuk, még melegen pépesre törjük a vajjal, és fűszerezzük. Fél órára a hűtőbe rakjuk a masszát pihentetni, és hűlni.
Majd hozzáadjuk a zabpelyhet és a zabpehelyliszt háromnegyedét, összegyúrjuk, és a maradék lisztet is beledolgozzuk. Megint félrerakjuk a tésztát pihenni, ilyen melegben jobb, ha a hűtőben. (Nálunk mindig a picur határozza meg a pontos időtartamot :) de olyan fél órát érdemes pihentetni a tésztát, ha azonban azonnal szükségünk van a pogira, akár ki is hagyhatjuk a pihentetést.)
A tésztát lisztezett felületen kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk, késsel csíkozzuk, és kiszaggatjuk (én egy üvegpohárral dolgoztam). Papírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 200 fokon kb. 30 perc alatt kisütjük a tallérokat. Ha pirul a széle, vegyük ki a pogácsákat, elkészültek.