A cukormentes országtorta nem tartalmazhat hozzáadott cukrot, de finom is, tetszetős is, olyan, amilyet én is igazán szívesen bármikor megennék – Interjú Vaslóczki Orsolyával

2015-11-16

Idén először női versenyző, Vaslóczki Orsolya „Barackos buboréktortája” nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki. Az édesség hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült. A Babakonyha blog nem mehet el egy ilyen torta mellett szótlanul, főleg, hogy a cukrász az újpesti Horváth Cukrászdában dolgozik a mindennapokban. Vaslóczki Orsolyával beszélgettem a nyertes tortáról, motivációjáról, jövőbeni terveiről.

12049252_946525958726750_4857662857501901949_n.jpg – Miért pont a cukormentes torta címért indultál? Miért érezted ezt fontosnak?

– Két tortával indultam az idei év Ország torta versenyén az 5. és a 6. helyet megszerezve, az eredmény hirdetés pedig tovább motivált. Pár napig nyugton maradtam, aztán rájöttem, hogy még a nevezési határidőn belül vagyok a cukormentes országtorta versenynél is. Elkezdtem részletesen elolvasni a verseny kiírást, azt hogy mik a felhasználható alapanyagok, és mi az ami engem megfog. Habár készítünk a cukrászdában a megszokott sütemények mellett mindenféle egészségtudatos desszertet, ez számomra is új terület volt. A cukormentes országtortának olyannak kellett lennie, amely hozzáadott cukrot nem tartalmaz, de finom is, tetszetős is, olyan, amilyet én is igazán szívesen bármikor megennék. Óriási kihívás volt.

– Mire vagy a legbüszkébb a torta kapcsán?

– Arra vagyok a legbüszkébb,hogy sikerült magamnak,és a szakmának is bebizonyítanom, (főleg,első női győztesként), hogy igenis meg tudom csinálni, képes vagyok rá! Illetve,nagyon sok embertől azt a pozitív visszajelzést kaptam,hogy nem mondanák a tortára ha nem tudnák,hogy ez egy Cukormentes torta! (Például a Class Fm-Morning showjában Rákóczi Feri megerősítése ebben élő adásban), de sorolhatnám még a szakmai zsűrit is, akik elbírálták a tortámat, és döntőbe juttatták közel 20 torta közül.

– Hogy jutottál arra az ötletre, hogy pont ezt a tortát alkotod meg a versenyre, ilyen összetevőkkel?

– Miután alaposan átolvastam a felhasználható alapanyagok listáját,elsőre tudtam,hogy a dió lesz a kiinduló pont. Valami diós tortát csinálok :) Aztán jöttek a gondolatok, inkább úgy fogalmaznék, hogy cikáztak a fejemben a verziók, ötletek. Mindenképpen szerettem volna elegáns, az augusztus 20-i ünnepre méltó, és nem utolsó sorban kreatív tortát kitalálni. A többi alapanyag, amit felhasználtam a tortánál az már inkább az évek alatt összegyűjtött szakmai tapasztalatnak köszönhető, hogy tudom mi az, ami összepasszol, harmonizál egymással.

– Ha most újraindulnál változtatnál a recepten?

– Nem hiszem hogy változtatnék bármit is,szeretem ezt a tortát ,pont olyan, amilyent szerettem volna kreálni.

– Jövőre is benevezel?

– Sokan megkérdezték már tőlem, hogy vannak-e már ötleteim a 2016-os versenyre? Mindenkinek azt válaszoltam, hogy nekem az elkövetkezendő 1 év lesz igazán a mérvadó! Nagyon sokat jelent számomra a pozitív visszajelzés a szakmától, és a vendégektől is. Remélem a legjobbakat!

– Mit jelent számodra a győzelem?

– Elismerés, magam felé egy visszaigazolás, hogy jó helyem van a szakmában, és 11 év cukrászatban eltöltött idő után is képes az ember szívvel-lélekkel csinálni ezt a szakmát!

“A „Barackos buboréktorta” illeszkedik a magyar ízvilághoz. A sárgabarack karakteres íze a pirított dióval harmóniát alkot. A meglepetés erejével hat a roppanós csokoládéréteg, de a kreáció legeredetibb eleme a torta tetején látható díszítés, melyet légpárnás fóliával formázott buborékmintásra a cukrász. A torta erről kapta a nevét.” (idézet innen)

A receptet pedig megtaláljátok az Egy csepp figyelem oldalán: itt

Megjegyzés: én személy szerint imádom ezt a tortát, nagyon finom, krémes, tényleg meg sem mondanám, hogy mentes torta, ha nem tudnám róla. Ezúton is gratulálok az őszinte, csupa szív nyertesnek, és sok sikert kívánok neki a jövőben.

Hozzászólások
Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print