fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Elérkezett a picur névnapja, és a vendégseregnek akartam készíteni valami finomságot, de olyat, amit a babánk is megehet. Mivel mostanában a kalácstorta nagyon bejött, és nem volt időm, mást kikísérletezni, ezért ezt készítettem annyi újítással, hogy a tésztába amarantot és vaníliát raktam. Persze hogy az amarantos kifliAMP adta a motivációt, de most már eleve a lisztbe kevertem bele az amarantot. Habár külsőségekben nálam a szimpla kalácstortaAMP a nyerő, mivel ez az amaranttól pöttyös lett :), az íze ennek is verhetetlen volt, az amaranttól finom, és különleges lett a tészta.
Hozzávalókat ld. jegyzetlapon:
Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral futtassuk meg. A lisztet szitáljuk át, a sót, a xilitet, a vaniliarúd kikapart belsejét és az amarantot keverjük hozzá. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd kockázzuk bele a vajat, és morzsoljuk össze a liszttel.
Ha az élesztő felfutott, keverjük a lisztbe, öntsük hozzá a többi tejet is, és gyúrjuk át a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.
Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett felületen, vágjuk csíkokra (lehet háromszög alakú, hogy könnyebb legyen tekerni), majd tekerjük fel, mint egy kürtöskalácsot. A tepsiben helyezzük egymás mellé a csigákat, majd hagyjuk még 20-25 percig kelni.
Mielőtt a sütőbe kerül, kenjük meg egy kis tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sül.
Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis cukros vízzel (1 mk nyírfacukor 1 tk vízben feloldva) vagy ami még jobb/természetesebb (szerintem) zabtejjel.