fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Mivel a picur szülinapja hétköznapra esett, rögtön kitaláltam, hogy szabit veszek ki, egész nap sütök-főzök, tortát készítek, aztán persze ahogy lenni szokott, a terv borult, és végül ott álltam a konyha közepén azon morfondírozva, hogy mit lehet villámgyorsan összedobni, ami azért mégis kicsit vacsorásabb jellegű, de a picur pocakját sem terheli meg az egész napos bölcsis étkezés után. Így esett a választásom a cukkinis fasírtgolyókra és a krumplipürére. A fasírtgolyókat mindannyian szeretjük, és a cukkini nagyon ízletessé és könnyeddé teszi a gombócokat, arról nem is beszélve, hogy így a zöldség is bekerül a picike étkezésébe
Hozzávalók (családi adag):
A vöröshagymát daraboljuk nagyon apró kockákra, majd keverjük bele a darálthúsba. A cukkinit mossuk, majd hámozzuk meg, és reszeljük rá (nagy lyukú sajtreszelő megfelel a célra) a hagymás húsra. Fűszerezzük az egészet ízlés szerint (de a friss petrezselyem nagyon jó ízt ad neki, és illik a cukkinihez), majd a zabpelyhet is dolgozzuk bele. Az egészet jól gyúrjuk át, végül fél órát hagyjuk pihentetni (a hűtőben).
A masszából formázzunk kis gombócokat, és helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlapra. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Ha már pirul, lehet kivenni (vagy ha először csináljuk, és biztosra akarunk menni, érdemes megkóstolni egy kis golyót :)
A krumplikat mossuk meg, töröljük át, majd egyenként csomagoljuk alufóliába. Tegyük a fasírt mellé, vagy alá, ahol helyünk van. Én a hűtőből vettem ki a krumplikat, így fél órával előbb raktam be a sütőbe, mint a fasírtot. Mire a fasírtunk elkészül, a krumplik is megpuhulnak, és már lehet is őket tisztítani, áttörni, és belekeverni a vajat és a tejet. Puhítsuk, villával jól törjük meg, és végül sózzuk.
Habár tényleg kevés idő állt rendelkezésemre, és közben vagy öt dolgot csináltam (ahogy már csak mi anyák, szoktuk :), nagyon finom, ízletes vacsoránk kerekedett, a picurka egymás után falta a golyókat, és Apa is elégedetten hümmögött.