fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Apa szerint ez a „ronda, de finom” kategória, ezért a kezdeti ellenkezésem ellenére megadtam magam és a kérésére felkerült a blogra.
Hozzávalók (családi adag):
A hagymát, miután megtisztítottuk, vágjuk négyfelé, majd apró kockákra. Egy negyedét rakjuk egy fazékba, és egy kis olajon/vízen (mi kókuszolajat tudunk már használni) pirítsuk üvegesre, majd mehet rá a jól átmosott köles (általában 4-5ször is szükséges), pár perc pirítás után öntsük fel két és félszeres mennyiségű vízzel, és mikor felforrt, fűszerezzük sóval, natúr ételízesítővel. A felkockázott hagyma felét egy másik fazékban ugyancsak pirítsuk üvegesre, és adjuk hozzá a darálthúst, enyhén fűszerezzük sóval, fehér borssal. Addig főzzük, míg pezsgőszínű nem lesz (nem kell elfőzni a levét, a köles fel fogja szívni). A harmadik fazékban a maradék üvegesre párolt hagymához adjuk hozzá a meghámozott, kockákra vágott padlizsánt, és lefedve pároljuk puhára, – enyhén fűszerezhetjük a vége felé sóval, borssal, petrezselyemmel. Ha elkészült turmixoljuk össze a növényi tejszínnel, és ha már kicsit hűlt, mielőtt a rakott tetejére borítanánk, elkeverhetünk benne 1 tojást (de enélkül is megállja a helyét).
Zsírozzunk/vajazzunk (tejmentes diétában pl. liga/ mi már kókuszolajat/zsírt tudunk használni) ki egy tepsit/jénait, és mehet a rétegzés: terítsük szét a kölest, a tetejére a húst, majd a padlizsánkérget. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb. fél óra alatt készen is van.