Babakonyha

fruktóz- és tejmentes diéta szerint

schedule
2024-04-23 | 09:15h
update
2024-04-23 | 09:15h
person
babakonyha.hu
domain
babakonyha.hu

Fahéjas aranygaluska vaníliasodóval a fruktóz- és tejmentes diéta szerint, tojás nélkül

2013-05-03

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Uzsonna,

Címkék: kalács, aranygaluska, tojás_nélkül, sütemény



Recept összetevői:

Egyik éjjel (többszöri felkelés a pici náthája miatt) azon gondolkodtam, hogy vajon aranygaluskát lehetne-e készíteni a fruktóz- és tejmentes diéta szerint, ha lehet, tojás nélkül. Keresgéltem a neten, de megint abba futottam, hogy nem találtam meg az igazit. Azt vettem észre viszont, hogy a legtöbb összetevő egyezik a kalács tésztával, ezért másnap kipróbáltam a saját kalács receptemet. Első alkalommal fehér tönkölylisztből készítettem az aranygaluskát, de másodjára már kísérleteztem zabliszttel is, mindkettő sikert aratott. Bár a picike elmúlt két éves, neki egyelőre csak a fahéjas változatot adtam, ami kinézetre nem olyan mutatós, mint a diós, de így biztosra mentem, és azt is ki tudtam szűrni, hogy a vaniliasodót bírja a picur :)

Hozzávalók (egy kisebb adag):

  • 250 gramm liszt (ha van otthon: 200 gramm tönkölyliszt, 50 gramm zabliszt)
  • 37,5 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
  • másfél evőkanál xilit/nyírfacukor
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 12,5 gramm élesztő
  • fél mokkáskanál só
  • 125 gramm növényi tej (mi az Alnatura bio zabitalát használjuk)
  • fél vaniliarúd kikapart belseje (elhagyható)
  • fahéj + xilit/nyírfacukor összekeverve fahéjas nyírfacukorrá (olyan 2-3 evőkanálnyi elég) + még 1-2 evőkanál olvasztott vaj

Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a cukrot, illetve a kikapart vaníliát belekeverjük. Belekockázzuk a vajat, és összemorzsoljuk a liszttel.

Ha az élesztő felfutott, belekeverjük a lisztbe, hozzáöntjük a többi tejet is, és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.

Utána fogjuk az olvasztott vajat, mártsunk bele egy kis kanalat, és szaggassuk ki a tésztánkat. Kanál az olvasztott vajba, majd azzal belekanalazunk a tésztába, és végül a kivajazott, kilisztezett formába belepottyantjuk a vajas tészta darabkát stb. Ha a tepsi alja már teli van, hintsük meg a fahéjas cukorral, és jöhet erre a következő réteg. Minden réteget hintsünk meg fahéjas cukorral, nem kell agyoncukrozni, főleg ha kisebbek is eszik majd, akik még nem is igénylik a cukrosat.

Ezután még 20-25 percig kelesszük a tésztát, majd kenjük meg egy kis tejjel a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sül. Mikor kivesszük a sütőből, még megkenhetjük egy kis növényi tejjel.

A vaníliasodót én a DM Alnatura pudingporával készítem, mivel ez cukor-, tej- és egyébként gluténmentes is. Ezzel készítettem az idei évben a szülinapi tortát is, és átment a vizsgán. Van csokis és vaníliás. (Van már más márkának is cukormentes pudingpora, de míg a többiben így is 5-6-8 összetevő van (ételízesítőkkel, színezékekkel), az Alnaturás pudingporban csak három: vaníliakivonat, Bourbon vanília, kukoricakeményítő. Ez azért eléggé meggyőzött.) A pudingpor csomagolásának hátoldalán olvasható a leírás, de azért a fruktózérzékenyeknek kell egy kis változtatás, ezért ide leírom, én hogy készítettem el.

Hozzávalók (ha az egészet el akarjátok készíteni): fél liter növényi tej, 1 vanília pudingpor, 2 ek xilit/nyírfacukor, fél rúd vanília kikapart belseje (elhagyható). Egy kevés növényi tejjel elkeverjük a pudingport, és a cukrot, meg a vaníliát, közben a többi tejet felforraljuk. Abba az edénybe, melyben a hideg tejjel elkevertük a port és a cukrot, beleöntjük a felforralt tejet, miközben az egészet kevergetjük, majd visszaöntjük a fazékba, és alacsony fokozaton továbbsűrítjük, kevergetjük a sodót. (Így nem lesz csomós.) Sajnos egyelőre csak olyan fotóm van, ahol Apa fogta az aranygaluskát és nyakon öntötte a sodóval (majd ezt az egész adagot percek alatt eltüntette :), de ha újra készítek, igyekszem egy gusztusosabb változatot is feltölteni :))

Ez egy sütés előtt álló tönkölylisztes változat:

Ez ugyancsak sütésre váró, de már zablisztes változat:

A kisült zablisztes változat:

És az Apa által nyakon öntött vaníliasodós változat:

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Impresszum
A tartalomért felelős:
babakonyha.hu
Adatvédelem és Felhasználási feltételek:
babakonyha.hu
Mobil weboldal ezen keresztül:
WordPress AMP beépülő modul
Utolsó AMPHTML frissítés:
23.04.2024 - 09:16:06
Adatok és sütik használata: