fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Azon gondolkoztunk, hogyan tudnánk a zöldségeket anélkül tésztába zárni, hogy tojást, élesztőt, sütőport stb. kellene használni, és jött a nagy ötlet: a gombóctészta. Az elnevezés a Nagyitól származik, nem tudom, hogy tényleg ez-e a becsületes neve, mindenesetre nem más, mint főtt krumpli, mogyorónyi vaj és liszt keveréke.
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a töltelékhez:
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk, és feltesszük annyi vízben, ami ellepi, főni (lehet párolni is!). Mikor megpuhult, krumplinyomón vagy villával áttörjük és belekavarjuk a tényleg minimális vajat. Hagyjuk kihülni. (Fontos! Különben sokkal több lisztet szív fel, mint amire szükség lenne.)
Közben készítjük a zöldségeket. Tisztítás, pucolás után vagy megpároljuk azokat, vagy egy fazékban kevés vízben – ugyancsak annyi, amennyi éppen ellepi – megfőzzük. Mikor megpuhultak, leöntjük róluk a vizet, és kicsit megturmixoljuk. Nálunk a picur már szeret rágni, ezért csak kicsit töröm össze a zöldségeket.
Amíg hül a töltelék, a lisztet összekeverjük a krumplival, kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett felületen kinyújtjuk. Késsel négyzetekre vágjuk a tésztát, ezek közepére kerül a zöldségmixünk. Végül – a csücsköket összefogva – kis gombócokat formázunk belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a gombócokat, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük. (Ha már kicsit pirul a teteje, jó is, lehet kiszedni.)
Ha valakinek elsőre keményebb lesz a burok (nekem az volt, mert tovább sütöttem, mint szükséges lett volna), tálalásnál lehet rá egy kis rízstejet locsolni, vagy bármilyen más levesesebb főzeléket.
Én magamnak utólag szoktam fűszerezni, sózni, de meg lehet úgyis oldani, hogy kettéosztjuk az adagot (tésztát, zöldségeket), és a sajátunkat még gyártás közben fűszerezzük.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!