fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Mivel itt a sütőtökszezon, és a sütőtökös császárzsemle is nagy sikert aratott, gondoltam, merjünk nagyot álmodni, és készítsük el a kenyér változatát is. Igen ám, csakhogy a legtöbb sütőtökös kenyér recept édes, mézet raknak a receptbe, meg diót és mazsolát, és még sorolhatnám. Megint elkezdtem kísérletezni az alaprecepttel. Már az első próbálkozás sikerrel járt. Annyira, hogy este Apa nem bírta ki, és felszelte a friss kenyeret, és annak ellenére, hogy bármit is meséltem volna neki az előzményekről vajjal és mézzel ette meg :) De azt mondta, hogy valami édesre vágyott. Másnap reggel a picurral mi már sonkával, salátával ettük. Nagyon finom volt, mi is mindketten odavoltunk érte.
Hozzávalók:
A langyos tejben a cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Közben a keverőtálba mérjük ki az átszitált liszteket és a magokat. Keverjük bele a sót, adjuk hozzá a sütőtököt, az olajat, majd mehet bele a megfuttatott élesztő. Gyúrjuk, dagasszuk a tésztát, míg végül már nem ragad az edény falához, és hólyagossá válik. Tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára, kb. 1 óra.
Ha megkelt, lisztezett felületen újra gyúrjuk át, formázzuk olyanra, amilyen sütőformában kívánjuk sütni, majd helyezzük bele. (Sütőpapírral érdemes dolgozni vagy kivajazni, kilisztezni a kiválasztott formát, ha nem szilikonunk van.) Hagyjuk kétszeresére kelni a tésztát.
Vágjuk be a tetejét 3-4 helyen egy éles késsel, kenjük meg hideg vízzel, és rakjuk 220 fokra előmelegített gőzösített sütőbe (azaz helyezzünk a sütőnk aljára egy vízzel teli edényt). 10 percig süssük így a kenyeret, majd vegyük vissza a hőfokot 175 fokra, és még 50 percig süssük így. A végén kenjük le hideg vízzel, jó alaposan.
Én imádom a sütőtökkel készült pékáruk sárga színét, és akkor a zamatos ízéről még nem is beszéltünk.