fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Igazából a kettő külön-külön is megállja a helyét, de aznap nem akartam húst adni a picurnak, ezért találtam ki a főzelék mellé egy olyan vegafasírtot, amely gazdag vitaminokban. A bazsalikom pedig úgy jött, hogy pont hétvégén szereztem be egy cserepes változatot, így teljesen rákattantam a friss levelekre :)
Hozzávalók (családi adag + egy adag a mélyhűtőbe:):
Én most megint a kényelmes változatot készítettem időhiány miatt, mindent a párolóba pakoltam be, ráadásul így a patiszon hámozásával sem kellett bajlódnom. De persze a zöldségeket készíthetjük külön-külön fazékban is (külön a hagyma felét-padlizsánt-répát, és a hagyma másik felét-krumplit-patiszont).
A kölest átmossuk, és háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük. A titok: ha felforrt a víz, vegyük alacsonyra a fokozatot, fedjük le fedővel, és így pároljuk 20-25 percig, de ha elzártuk, még 5-10 percig ne vegyük le a fedelét.
A zöldségeket közben megmossuk, a patiszon kivételével mindent megpucolunk, a hagymát meghámozzuk. A répát és a padlizsánt kisebb kockákra vágjuk, hogy ne akkor kelljen ezzel bajlódni, ha már megfőtt, és forró. Mindent párolóba helyezünk, és puhára főzünk.
A kész krumplit és patiszont a hagyma felével, bazsalikom levelekkel, sóval, szerecsendióval (stb.), és a főzővízzel főzelék állagúra turmixoljuk. Inkább fokozatosan adagoljuk a folyadékot, nehogy leves legyen belőle. Majd pár perce még feltesszük a tűzhelyre egy lábasba, hogy összeérjenek az ízek.
A padlizsánt és a répát hozzákeverjük a kész köleshez, hozzáadjuk a zabpelyhet és a zablisztet, fűszerezzük ízlés szerint, majd egy negyed órát állni hagyjuk. Végül gombócokat formázunk belőle, kilapítjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Előmelegített sütőben 180-190 fokon 30 perc alatt kisütjük, félidőben megfordítjuk, hogy mindkét oldala ropogós legyen. Tálalható is! :)