fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Anyukám adta az ötletet, hogy készítsek töltött cukkínit a picurnak, úgyis szereti az ilyeneket, így fogtam magam és megint recepteket vadásztam. Most nem akartam újat kitalálni, de vhogy úgy alakult, hogy megint sikerült.
Hozzávalókat ld a jegyzetlapon (családi adag).
Nem volt sok időm, így mindent gyorsítva készítettem: a kölest felrakjuk háromszoros mennyiségű vízben főni elég magas fokozatra, fedő nélkül, így kb. 15-20 perc alatt teljesen puhára fő. A hagymát apróra kockázzuk, és egy kis vízen fedő alatt megdinszteljük, majd rádobjuk a darálthúst, azt is puhára pároljuk. Időközben fűszerezzük kevés sóval, késhegynyi szerecsendióval, fehér borssal és kb. 1 mk bazsalikommal.
A jénait közben kikenjük vajjal, a cukkiniket megmossuk, és levágjuk a két végét. Hosszában félbe vágjuk, a belsejét (magos részt) kikaparjuk, a darálthúshoz adjuk. Ha kisebb csónakokat szeretnénk keresztben is vágjuk félbe a cukkiniket (én így tettem). A kivájt cukkiniket helyezzük a jénaiba egymás mellé, és sózzuk meg kicsit.
Ha a hús elkészült, keverjük hozzá a puhára főtt kölest, és a zabtejszínt, egy-két percig még főzzük, közben kóstoljuk meg, hogy elég fűszeres-e számunkra.
Töltsük meg a töltelékkel a cukkihajókat, és fedjük le alufóliával. Előmelegített sütőben kb. 45 percig süssük, majd még 10 percig fólia nélkül is, hogy kicsit megpiruljon a teteje.
Habár önmagában is megállja a helyét, én a nagyétkű babánk miatt és Apa étvágyára is tekintettel krumplipürével tálaltam: 4 közepes krumplit megpárolunk, krumplinyomóval áttörjük, vajat keverünk hozzá, fűszerezzük, végül a zabtejjel puhítjuk (annyi zabtejet adjunk a krumplis masszához, hogy selymessé váljon, de ne legyen folyós).
Mindenki imádta.