Babakonyha

fruktóz- és tejmentes diéta szerint

schedule
2024-04-13 | 14:17h
update
2024-04-13 | 14:17h
person
babakonyha.hu
domain
babakonyha.hu

Pulykával és kölessel töltött cukkini majorannás krumplipürével

2012-06-10

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: pulyka, töltött, töltött cukkini, majorannás csirke, krumpli, darálthús, cukkini



Recept összetevői:

Anyukám adta az ötletet, hogy készítsek töltött cukkínit a picurnak, úgyis szereti az ilyeneket, így fogtam magam és megint recepteket vadásztam. Most nem akartam újat kitalálni, de vhogy úgy alakult, hogy megint sikerült.

Hozzávalókat ld a jegyzetlapon (családi adag).

  • 100 gramm köles
  • 4 cukkini
  • 250 gramm pulyka darálthús
  • fél vöröshagyma
  • bazsalikom, só, szerecsendió, fehér bors
  • 1 dl növényi tejszín (pl. zabtejszín)
  • vaj a jénai kikenéséhez
  • 4 közepes krumpli + diónyi vaj (mentes!) + növényi tej (pl. zabital) + só, majoranna és petrezselyem

Nem volt sok időm, így mindent gyorsítva készítettem: a kölest felrakjuk háromszoros mennyiségű vízben főni elég magas fokozatra, fedő nélkül, így kb. 15-20 perc alatt teljesen puhára fő. A hagymát apróra kockázzuk, és egy kis vízen fedő alatt megdinszteljük, majd rádobjuk a darálthúst, azt is puhára pároljuk. Időközben fűszerezzük kevés sóval, késhegynyi szerecsendióval, fehér borssal és kb. 1 mk bazsalikommal.

A jénait közben kikenjük vajjal, a cukkiniket megmossuk, és levágjuk a két végét. Hosszában félbe vágjuk, a belsejét (magos részt) kikaparjuk, a darálthúshoz adjuk. Ha kisebb csónakokat szeretnénk keresztben is vágjuk félbe a cukkiniket (én így tettem). A kivájt cukkiniket helyezzük a jénaiba egymás mellé, és sózzuk meg kicsit.

Ha a hús elkészült, keverjük hozzá a puhára főtt kölest, és a zabtejszínt, egy-két percig még főzzük, közben kóstoljuk meg, hogy elég fűszeres-e számunkra.

Töltsük meg a töltelékkel a cukkihajókat, és fedjük le alufóliával. Előmelegített sütőben kb. 45 percig süssük, majd még 10 percig fólia nélkül is, hogy kicsit megpiruljon a teteje.

Habár önmagában is megállja a helyét, én a nagyétkű babánk miatt és Apa étvágyára is tekintettel krumplipürével tálaltam: 4 közepes krumplit megpárolunk, krumplinyomóval áttörjük, vajat keverünk hozzá, fűszerezzük, végül a zabtejjel puhítjuk (annyi zabtejet adjunk a krumplis masszához, hogy selymessé váljon, de ne legyen folyós).

Mindenki imádta.


Az alábbiak is érdekelhetnek:

Impresszum
A tartalomért felelős:
babakonyha.hu
Adatvédelem és Felhasználási feltételek:
babakonyha.hu
Mobil weboldal ezen keresztül:
WordPress AMP beépülő modul
Utolsó AMPHTML frissítés:
13.04.2024 - 14:18:15
Adatok és sütik használata: