Úttörő kezdeményezés az egyik újpesti óvodában

2017-08-07

Címkék: , , ,

Vitál tábort rendeztek idén a Bóbita Varázspalota Magánóvodában, amit követendő példának tartok, ezért ezzel a poszttal is szeretném rá felhívni a figyelmet.

A Bóbita Varázspalota Magánóvoda mindig is kiemelten kezelte a gyerekek egészséges testi és lelki fejlődését, befogadóan állnak az ételérzékenység, ételallergia témájához. Ezért fordulhatott elő, hogy az idei tábori hetekbe bekerült egy olyan új tematika, amely bár játékos formában, de sok információval látja el a kicsiket a kiegyensúlyozott étkezéssel és az egészséges életmóddal kapcsolatban.

Az első nap ráhangolódással, beszélgetésekkel telt” – meséli Adamik Melinda, a Bóbita Varázspalota Magánóvoda vezetője – „csoportosítottuk az ételeket a főbb kategóriák szerint: gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek, húsfélék, zsírok és tejtermékek. Itt sok sok új fogalom előkerült, de a gyerekek fogékonyak az újdonságra, és bizony szeretik gyakorolni a szavakat. A különböző csoportokat megvizsgáltuk, melyikkel mely étkezéskor találkozunk. Rajzoltunk és színeztünk, vágtunk és ragasztottunk, így készült el a piramis.”

vital 1

A második napon az óvónők megvizsgálták a gyerekekkel a piramist, a formáját: a háromszöget és a felbontását. Megvizsgálták, miből van rajta a legtöbb, miből kevesebb, és arányaiban miből van ugyanannyi. A gyerekek alapvetően tisztában vannak azzal, hogy sok zöldségre és gyümölcsre van szükségük, a foglalkozás alatt meg is fogalmazták, hogy valószínűleg ezért van az alján a piramisnak, mert a háromszög ott a legszélesebb, és ennek köszönhetően rájöttek arra is, hogy ami a piramis tetején van, abból kevesebbre van szüksége a szervezetnek. Fáradt Flóri és FittiKitti, a jó tündér meséje tovább kalauzolta a gyerekeket a miértek világában.

Szerdán, a hét közepén az óvodások a pedagógusok segítségével megtanulták, hogyan készíthetnek el maguknak egy egészséges reggelit tele vitaminnal. Ez volt a hét legnagyobb élménye számukra. Az asztalra zabpelyhet, magokat, mazsolát és gyümölcsöket készítettek ki, a gyerekek beleszórhatták a saját tányérjukba, majd az óvónő felöntötte meleg tejjel vagy (érzékenységtől függően) vízzel, az adagot tányérral lefedték, és 5 perc múlva már kanalazhatták is a finom szupergabonából álló finomságot.

IMG_8385

IMG_8388

A hét második felében a hüvelyesek, a konyhai eszközök és az ételekhez is kötődő gyerekdalok bevonásával a gyerekek kézműveskedtek, tornáztak, táncoltak, alkottak.

vital 4

Egy ilyen hét jó alkalom arra, hogy a gyerekek megismerjék ez esetben például a táplálkozás alapjait, mert sokszor bizony ők viszik haza az okosságot. Úgy gondoljuk, hogy jó alapot kapnak a gyerekek ahhoz, hogy a tanultak igénnyé váljanak, az egészséges élmények pedig tartósan benne maradjanak a fejükben” – hangsúlyozza Adamik Melinda, a Bóbita Varázspalota Magánóvoda vezetője.

Hozzászólások
Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print