Tej-cukor-tojásmentes kalácstortácska
2012.06.20.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: laktózmentes, uzsonna, tojás_nélkül, sütemény, tízórai, kalács
Recept összetevői:
Közeledett a másik nagyi szülinapja (februárban már ünnepeltünk egy nagyi szülit :). Nem szerettem volna, hogy a picur ott üljön az asztalnál, miközben mi valamilyen cukrásztortát falatozunk, de a korábbi tortát sem akartam elkészíteni. Megint fel volt adva a lecke: olyan tortát kitalálni, amiben nincs gyümölcs, tej, cukor, édesítő, mesterséges anyagok stb. Egyik éjszakázás alkalmával jött a nagy ötlet: kalácstorta. Vajon van ilyen? Keresgéltem a neten, és találtam egy szuper receptet, csak a fruktóz- és tejmentes diéta szerint át kellett alakítani, illetve a tojással még nem akartam kísérletezni, mivel a tésztában élesztő is van, amit mostanában ugyancsak kerültünk. Elkezdődött a tesztelés, vajon működik-e a tészta megreformálva. Jelentem, ez az eddigi legjobb kalácsrecept. A nyers tészta is kezelhető, selymes, de a kész eredmény is önmagáért beszél vagy önmagát eteti: puha, foszlós, és ízesítők nélkül is mennyei. A picur, az éppen látogatóban lévő nagybácsi és Apa az utolsó falatig elpusztították a tortácskákat.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 250 gramm liszt
- 37,5 gramm vaj (tejmentes diéta esetén pl. liga)
- másfél evőkanál xilit
- 1 teáskanál szőlőcukor
- 12,5 gramm élesztő
- fél mokkáskanál só
- 125 gramm növényi tej
Egy kis tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a cukrot belekeverjük. Belekockázzuk a vajat, és összemorzsoljuk a liszttel.
Ha az élesztő felfutott, belekeverjük a lisztbe, hozzáöntjük a többi tejet is, és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.
A recept azt írta, hogy „lisztezett deszkán tetszés szerint formázzuk” – én sajnos nem tudom, hogy kell olyan klassz kis formát tekerni, ezért spirálban feltekertem a tésztát, és a tepsibe egymás mellé helyeztem a csigákat, így alakult ez a futurisztikus alak.
A formázás után még 20-25 percig kelesszük. Mielőtt a sütőbe kerül, kenjük meg egy kis tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sül.
Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis cukros vízzel (1 mk xilit vagy szőlőcukor 1 tk vízben feloldva).