Padlizsános-répás kölesfasírt bazsalikomos patiszonfőzelékkel

2013-10-22

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: , , , , , , , , , ,



Recept összetevői:

Igazából a kettő külön-külön is megállja a helyét, de aznap nem akartam húst adni a picurnak, ezért találtam ki a főzelék mellé egy olyan vegafasírtot, amely gazdag vitaminokban. A bazsalikom pedig úgy jött, hogy pont hétvégén szereztem be egy cserepes változatot, így teljesen rákattantam a friss levelekre :)

Hozzávalók (családi adag + egy adag a mélyhűtőbe:):

  • 25 dkg köles
  • 2 közepes padlizsán
  • 2 közepes répa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 nagy krumpli
  • 1 fej patiszon
  • fűszerek: őrölt kömény, majoranna, bazsalikom, só, bors, szerecsendió – ízlés szerint
  • 5 evőkanál zabpehely
  • 4 evőkanál zabliszt (más liszt is lehet!)

Én most megint a kényelmes változatot készítettem időhiány miatt, mindent a párolóba pakoltam be, ráadásul így a patiszon hámozásával sem kellett bajlódnom. De persze a zöldségeket készíthetjük külön-külön fazékban is (külön a hagyma felét-padlizsánt-répát, és a hagyma másik felét-krumplit-patiszont).

A kölest átmossuk, és háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük. A titok: ha felforrt a víz, vegyük alacsonyra a fokozatot, fedjük le fedővel, és így pároljuk 20-25 percig, de ha elzártuk, még 5-10 percig ne vegyük le a fedelét.

A zöldségeket közben megmossuk, a patiszon kivételével mindent megpucolunk, a hagymát meghámozzuk. A répát és a padlizsánt kisebb kockákra vágjuk, hogy ne akkor kelljen ezzel bajlódni, ha már megfőtt, és forró. Mindent párolóba helyezünk, és puhára főzünk.

A kész krumplit és patiszont a hagyma felével, bazsalikom levelekkel, sóval, szerecsendióval (stb.), és a főzővízzel főzelék állagúra turmixoljuk. Inkább fokozatosan adagoljuk a folyadékot, nehogy leves legyen belőle. Majd pár perce még feltesszük a tűzhelyre egy lábasba, hogy összeérjenek az ízek.

A padlizsánt és a répát hozzákeverjük a kész köleshez, hozzáadjuk a zabpelyhet és a zablisztet, fűszerezzük ízlés szerint, majd egy negyed órát állni hagyjuk. Végül gombócokat formázunk belőle, kilapítjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Előmelegített sütőben 180-190 fokon 30 perc alatt kisütjük, félidőben megfordítjuk, hogy mindkét oldala ropogós legyen. Tálalható is! :)

padlizsános-répás kölesfasírt patiszonfőzelékkel.jpg

Az alábbiak is érdekelhetnek: