A napi ovis menü – Tippek

2017-06-01

Címke: , , , ,

babakonyha leves dobozokbanMikor felraktam, hogyan csalok a mindennapok során, vagyis a bedobozolt húslevesek fotóját, megkértetek, írjam meg, hogyan készítem el a picur ovis menüjét, milyen tippeket tudnék megosztani a sütés-főzés kapcsán.

Mindig az az első kérdés: mindennap főzöl neki? De hát mit főzöl? Igyekszem hasonló ételt készíteni, mint az ovis menüben van. Ha krumplifőzelék van, akkor krumplifőzeléket készítek csak rizstejjel, ha bolognai, akkor a paradicsomot kicserélem növényi tejszínre, és úgy készül a tésztás étel és így tovább. Az elején mindenre odafigyeltem, csak azt változtattam a menüben, amit a picurka nem bírt az érzékenysége/allergiája miatt, viszont a napi menü 4 étkezésből áll, amiből 3-ra kellett készülnöm: reggeli, ebéd, uzsonna. Tízóraira a gyümölcs helyett általában magokat csomagolok neki vagy zöldséget (karalábé, répa, uborka stb.), de előfordul, hogy pár szem kölesgolyót vagy 1-1 házi kekszet. Ő nagyon jó evő, ezért jobb, ha tízóraira nem eszik sokat, különben délben alig eszik, és akkor nem tudom biztosítani számára a teljes értékű étkezést.

Házi májkrém babakonyhaAzt hinné az ember, hogy a reggeli és az uzsonna nem probléma, így is van, ha az valamilyen szendvics, tehát kenyeres pékárú felvágottal, de sokszor variálják értelemszerűen, hogy ne legyen unalmas, így van, hogy a reggeli és/vagy az uzsonna valamilyen édes kalács, pékárú, vagy sós/sajtos pogácsa, pizza és társai. Amikor még a kisebbel otthon voltam, elkészítettem a pogácsát, kalácsot, pizzát, sajtos csigát stb. is a picurnak, ma már általában úgy alakítjuk a reggelit és az uzsonnát, hogy kenyeret visz felvágottal vagy valamilyen kencével. Ha reggel párizsit kapnak, akkor ő sonkafélét visz be, ha uzsonnára szalámi van, akkor szalámit, ha valamilyen húskrém, májkrém, akkor viszi a tonhalkrémet, házi májkrémet. Ez a másik történet, ahol a húsleveshez hasonlóan szoktam csalni, ld. fotó :) előre elkészítek egy jó nagy adag májkrémet, bedobozolom, mélyhűtőbe kerül, és amikor látom, hogy az ovis menüben szerepel a májkrém, akkor 1 nappal előtte, este kiveszem a mélyhűtőből, berakom a hűtőbe és reggelre ki is olvad.

Az ebéd az a menüben, ahol mindig van leves és második fogás. Amikor visszatértem a munkába és elkezdtem zsonglőrködni az idővel, vagyis 8 órás munka, a gyerekek két különböző helyről való begyűjtése, haza hurcolása, ovis menü elkészítése, háztartás (erre végképp nem maradt idő), na, akkor adtam fel a mindennapi leveskészítést is, főleg, hogy a picur nem volt hajlandó megenni a házias, magyaros leveseket (az égnek állt a hajam a teli dobozok láttán). Megoldás: hétvégente lefőzök egy nagy adag húsleveset, aminek egy részét eldobozolom, éppen annyit, hogy a napi leves adag meglegyen, és a menünek megfelelően variálom. Borsóleves: borsót főzök ki és belerakom, vagy mellé és összerakják az oviban. Májgombóc leves, külön kifőzöm, tésztával és megy a húsleves léhez. Karfiolleves, kifőzni, kevés főzőlével összeturmixolni, kis növényi tejszín bele, fűszerezni, átrottyintani és mehet újfent a kiporciózott léhez. Bárhogy őszinte legyek a karfiol/brokkoli/egyéb krémleveseket van, hogy elkészítem hétköznap, mert így vacsorára mindenki visz be egy bizonyos zöldségadagot a szervezetébe :) Olyan is előfordul most már, hogy nem olyan levest visz, és eszik, mint a többiek. Ma már nem csinálok lelki kérdést belőle. Ugyanis azt vettem észre, hogy boldog, kiegyensúlyozott, barátkozós, jól érzi magát. Nem az számít, hogy tök ugyanazt egye, mint a többiek, hanem, hogy tele legyen a pocakja, az mindegy, hogy ez most egy betűtésztás levessel lesz vagy csigatésztással történt-e meg. A második fogásnál azért mindez már nem ennyire mindegy. Itt jön a csavar.

Babakonyha főzés reggelUgyanis ha a többiek tömik magukba a mákosgubát, vagy a derelyét, akkor persze az én édesszájú porontyom sem örülne, ha éppen szuperegészséges spárgafőzeléket kellene ennie mondjuk tojással, vagy zabos húsgolyókkal (habár szereti egyébként, a zabpelyhes húsgombóc a kedvence). Ezért itt igyekszem még most munka mellett is alkalmazkodni. Itt lép be az, amit az elején írtam, hogy a mentes változatát készítem el az ételeknek: zöldborsó főzelék minimális xilittel/szőlőcukorral és zabtejjel, fasírt zabpehellyel, tojás nélkül és sütőben sütve, bácskai rizseshús minimális paprikával, rizskoch mentesen stb. És igen, itt is van olyan, hogy néha nem tudok felkészülni (vagy besokkalok a menza kajáktól), és nem azt viszi,  ami a menüben van, és mondjuk a virslis tarhonya helyett tonhalas hajdina készül kukoricával, vagy a rántott hús akármilyen módra helyett, tejszínes csirkés tésztát.

Babakonyha dobozolás címkézésVan, hogy bealszom az altatásba, és hajnalban kelek fel sütni-főzni, kb. 1 óra azért mindig ez a folyamat a dobozolással, címkézéssel együtt. A legideálisabb, ha este csomagol és címkéz az ember, mert akkor 6ig tud aludni és nyugiban indulni, de hát ez hol összejön, hol nem.., gondolom, nem kell magyaráznom :D

A frissen sülteket is kérdeztétek: rántott húst, rántott párizsit, bundáskenyeret általában reggel sütöm ki, de van úgy, hogy már este látom, hogy erre nem lesz idő, és mást készítek neki.

Nagyon fontos, hogy úgy alakítsátok a napokat, a menüt, hogy Nektek jó legyen. A picurka, ha teli a pocakja, jól lesz, ha Te idegeskedsz, ő is nyugtalanná válik. Nekem is 1 év volt, mire elengedtem, hogy UGYANAZT kapja a gyerek, MINT A TÖBBI, de most sokkal könnyebb mindenkinek. :) Kitartást mindenkinek!

További fotók, tippek a Babakonyha Facebook és Instagram oldalán.

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page