Áfonya hercegnő tortája lett 2016 Magyarország Cukormentes Tortája

2016-08-05

Címkék: , , , , , , , , , , ,

Pechtol Zsolt hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg (korábbi beszámoló erről itt, illetve a döntősökről itt). Az Áfonya hercegnő tortája fantázianevű kreációt a Magyarország Tortájával és a Szent István-napi kenyérrel, illetve az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt hirdették ki az Országházban, amire a Babakonyha is meghívást kapott. A két győztes édességet a nagyközönség először augusztus 20-án és 21-én, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg. Képes beszámoló következik.

Országház Sajtótájékoztató

A blog szerkesztője (azaz jómagam) megérkezett az Országházba, ahol a bejelentés súlyának megfelelően rengeteg sajtós toporgott már és várta, hogy elkezdődjön a sajtótájékoztató.

Septe József

Az augusztus 20-i ünnepségek programjainak ismertetését követően Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke bemutatta az idei év Szent István-napi kenyerét, amely a hagyományos ízvilágot ötvözi a mai kor elvárásaival, új búzából készült kovászos technológiával.

2016 Szent István-napi kenyér

És íme a 2016-os év Szent István-napi kenyere, amelyet majd a Magyar Ízek Utcájában kóstolhat meg a nagyérdemű augusztus 20-án.

Pataki Ádám

Ezt követően Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete elnökségi tagja konferálta fel Magyarország Tortája idei nyertesét, az Őrség Zöld Aranya fantázianevű tortát. Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása hagyományos őrségi tökmagolajjal és mandulaliszttel készült málnazselével, fehércsokoládés ganache-sal, hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával kialakított ropogós réteggel.

Szó Gellért

Bár ebből a picurkák sajnos nem ehetnének, azért készítettem róla egy fotót, és hát kisebb lelkiismeret furdalással, de megkóstoltam (huh, nagyon finom!:)).

Magyarország Tortája

Idén ötödik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. Az idei év nyertesét Nándori László aranykoszorús cukrászmester jelentette be, aki 2013-ban és 2014-ben megnyerte a versenyt, és akivel készített korábbi interjút itt olvashatjátok.

Nándori László, Erős Antónia

A verseny győztese 2016-ban az Áfonya hercegnő tortája lett, melyet a budapesti Tortavár Cukrászda készítette. Pechtol Zsolt cukrász édessége nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert.

Nándori László, Erős Antónia, Pechtol Zsolt

Erős Antónia, Pechtol Zsolt

Erős Antónia, Pechtol Zsolt

Az Áfonya hercegnő tortája eleganciát sugároz, a szép, letisztult formához harmonikus ízkombináció társul. Különösen izgalmas attól, hogy valamennyi íz külön-külön is érvényesül.

országtorta, Pechtol Zsolt Pechtol Zsolt

Mindent érezni, amit a torta előzetesen, látványában ígér, vagyis a fanyar áfonyát, a szeder és ribizli pikáns, savanykás ízét, valamint a könnyű joghurtot és a roppanós mandulát. A tetején a mandularopogós szeletkék mintegy megkoronázzák a tortát. A cukrász törekvésének köszönhetően alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű desszert született, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is.

Magyarország Cukormentes Tortája 2016

Magyarország Cukormentes Tortája 2016

A győztes finomságot először augusztus 20-án és 21-én a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg a nagyközönség a Várkert Bazárnál, ahol idén is lehetőség lesz ingyenes vércukormérésre és testösszetétel mérésre az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban. Az Áfonya hercegnő tortája augusztus 20-ától az ország számos cukrászdájában kapható lesz.

Magyarország Cukormentes Tortája 2016

Magyarország Cukormentes Tortája 2016

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 8,8 g szénhidrátot és 228 kcal-t tartalmaz. A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az volt, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre.

Magyarország Cukormentes Tortája 2016 szelet Duna

A verseny főtámogatója, a magyar fejlesztésű Dcont vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika Kft. különdíját a Suhajda Cukrászda érdemelte ki a Málnás tükörtortáért.

Suhajda Cukrászda

Idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíját, mely egy vacsora a Radisson Blu Béke Hotel Budapest felajánlásából, a Frer Cukrászda cukrásza nyerte a Remetei ribizli tortával. A győztes és a két különdíjas torta nem csak a cukorbetegek választása lehet, hanem azoké is, akik ügyelnek arra is, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyasztanak.

Frer Cukrászda

A zsűri elnöke Nándori László, aranykoszorús cukrászmester volt, aki 2013-ban és 2014-ben megnyerte a versenyt. A zsűri tagjai: Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, Lajos Mary cukrász, Szőke Zoltán cukrász, Vadon János, rádiós műsorvezető, Gyurcsáné Kondrát Ilona, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa, Mautner Zsófi, gasztroblogger, a Chili & Vanília blog szerzője, és a főtámogató 77 Elektronika Kft. képviseletében Ági Tamás, marketing vezetője voltak.

Magyarország Tortája és Cukormentes Tortája 2016, a Duna

Szerencsére kísérletező kedvű barátnőmmel voltam, így annyit fotózhattam, amennyit akartam, és a torták is a helyükön maradtak :)

Pechtol Zsolt tortavágás

Sok türelemmel, de sikerült a nyertest, Pechtol Zsoltot is lefotóznom tortavágás közben úgy, hogy egy kamerás sem lépett elém. És legyen is ez a végszó. Interjú vele a blogon hamarosan.

Pechtol Zsolt, Magyarország Cukormentes Tortája 2016

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print