Interjú Nándori Lászlóval, “Magyarország cukormentes tortája” 2013 készítőjével

2013-08-20

Címkék: , , , , , , ,

Habár a „Magyarország cukormentes tortája” címet elnyert Ribizlihabos-almás rétegest a picur egyelőre még nem kóstolhatja, de a nyertes összetevők (fehér cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült sütemény) és a Nándori Cukrászda szimpatikus hozzáállása, életfilozófiája miatt muszáj volt felkeresnem Nándori Lászlót, a torta készítőjét. A Nándori Cukrászda tulajdonosa a www.babykitchen.blog.hu kérésére szívesen mesélt a blog olvasóinak többek között arról, hogy miért éppen ezzel a tortával neveztek be a versenyre, milyen összetevőkből áll a torta, miért ragaszkodik a magánéletben ő is a hazai és természetes alapanyagokhoz, és mit javasol az ételérzékenységgel küzdőknek.

NL2.jpg

Egészségesebb alapanyagokból ugyanolyan élvezeti értékű sütemények

“Természetes és hazai alapanyagok –  ezekhez a magánéletemben is ragaszkodom. (…) Csak olyan süteményt árulunk, amit én szeretek és úgy, ahogyan én szeretem.”

Szent István országalmája, mint koronázási jelkép, és az alma, mint a legkedveltebb és legegészségesebb gyümölcs, ebben a tortában kapcsolódik össze.”

“Az érzékenységben szenvedő olvasóknak pedig azt javaslom, ne törődjenek bele abba, hogy számukra bizonyos ételek nem elérhetők.”

Miért éppen Magyarország cukormentes tortája versenyre neveztek be?

Nem személyes érintettség miatt indultunk a versenyen. Napjainkban a cukrász szakmában is tapasztalható egy bizonyos fajta útkeresés, amelynek célja, hogy minél egészségesebb alapanyagok felhasználásával a különböző érzékenységben szenvedő vendégeinket is ugyanolyan élvezeti értékű süteményekkel tudjuk kiszolgálni. A versenyen való indulás ezért is volt izgalmas számunkra, hiszen így le tudtuk mérni, hol is tartunk ezen az úton. Az eredmény pedig igazolja, hogy folytatnunk kell a megkezdett munkát. Arra is büszkék vagyunk, hogy a Magyarország Tortája 2013. versenyen is két tortánk jutott a döntőbe, amelyekkel 3. és a 4. helyezést értünk el.

Elárulhatja a nyertes torta receptjét?

torta0263.jpgA hivatalos recept ugyan nem lesz nyilvános, de természetesen az összetevőket szívesen elárulom a www.babykitchen.blog.hu olvasóinak. Ahogy azt a neve is mutatja, a torta több rétegből áll. A legalsó réteg a piskóta, amely almapüréből készült tojásfehérjét, teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet és mandulalisztet tartalmaz. Fölötte található az almatöltelék, amelyet mi diabetikus almabefőttből készítünk azért, hogy az év minden szakában, és az ország bármely részén készítve ugyanazt az ízt érjük el. Természetesen az alma réteg készíthető friss almából is. Az ezt követő réteg habos almapüré kevés fahéjjal ízesítve, a tetején pedig ribizlihab és ribizliöntet található.  A tortában a cukrot xilittel helyettesítettük, mivel ez egy természetes édesítőszer, amelyet a cukorbetegek is fogyaszthatnak.

Miért pont a Ribizlihabos-almás rétegest nevezték be a versenyre?

A Ribizlihabos-almás réteges torta alapja a Cukrászdánk aranyalma tortája, amelynél az almát mindenben remekül kiegészítő ribizlivel bolondítottunk meg. A torta először az augusztus 20-i hétvégén kerül bemutatásra a nagyközönségnek. Augusztus 20. a keresztény magyar államalapítás ünnepe. Szent István országalmája, mint koronázási jelkép, és az alma, mint a legkedveltebb és legegészségesebb gyümölcs, ebben a tortában kapcsolódik össze.

Mióta fontosak Önöknél a természetes és a hazai alapanyagok és miért?

Cukrászdánk 1957-es alapítása óta mindig elsődleges szempont volt, hogy természetes és hazai alapanyagokból készüljenek a süteményeink. Jómagam ezekhez a magánéletemben is ragaszkodom. A napi bevásárlás során, ha egy új termék kerül a kezembe, minden alkalommal megnézem, honnan származik, milyen összetevőket tartalmaz, ki és milyen körülmények között árulja. Ugyanezt veszem észre a hozzánk betérő vendégeken is, szerencsére ma már a minőség az egyik legfontosabb szempont. Csak olyan süteményt árulunk, amit én szeretek és úgy, ahogyan én szeretem. Beszállítóinkkal több évtizedes kapcsolatunk van, mely garantálja számunkra, hogy mindig ugyanazt a minőséget tudjuk biztosítani vendégeinknek. Példaként a szilvalekvárt hosszú évek óta ugyanattól a tiszabecsi termelőtől vásároljuk, ahol szabadban, fatüzelésű rézüstben főzik a lekvárt.

torta0262.jpgVan a cukrászdában más hasonló mentes sütemény is?

Természetesen van. A Cukrászdánk honlapján (www.nandori.hu) található árlistában az egyes sütemények mellett szerepel, hogy azt laktóz-, liszt- vagy éppen tojásra érzékeny vendégeink is fogyaszthatják. A kínálat már most is elég széles, és azon dolgozunk, hogy e sütemények körét bővítsük annak érdekében, hogy az ételintoleranciában/érzékenységben szenvedő vendégeink még több fajtából választhassanak.

Milyen érzés volt, mikor a Ribizlihabos-almás réteges nyerte el a Magyarország Cukormentes Tortája címet?

Természetesen nagyon örültem, és rendkívül büszke voltam minden kollégámra. Hosszú évek óta együttdolgozik egy kiváló csapat, és rengeteg munkát fektetünk abba, hogy a megszokott minőséget és választékot fenntartsuk. Ez a siker az Ő munkájuknak is az elismerése, remek visszaigazolása annak, hogy érdemes nyitni az új irányzatok, trendek felé, másrészt a szakmának is ízlettek a süteményeink, és ez megerősített, hogy jó úton járunk.

Mit üzenne a www.babykitchen.blog.hu olvasóinak?

Azt tanácsolom a kedves olvasóknak, hogy a táplálkozás során a tudatosságot és a mértéket kövessék. Nézzenek utána, hogy az, amit esznek milyen alapanyagokból készül, milyen körülmények között. Fontos, hogy a sütemények szezonális jellege meglegyen, keressék a friss, idényjellegű alapanyagokból elkészíthető édességeket. Inkább a minőségre, mint a mennyiségre törekedjenek.

Az érzékenységben szenvedő olvasóknak pedig azt javaslom, ne törődjenek bele abba, hogy számukra bizonyos ételek nem elérhetők. Keressék fel azokat a helyeket, ahol az alapanyagok és az egyéb körülmények adottak ahhoz, hogy ugyanazt az élvezeti értéket tudja nyújtani egy sütemény pl. egy cukorbeteg ember számára. Mi is erre törekszünk, úgy látszik, sikerrel.

torta0223.jpg

A szerzői jogokról: http://goo.gl/yq5bFG (A fotók felhasználása a Nándori Cukrászda jóváhagyásával)

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print