Miért kell már a 4 évesemmel énképről és testképzavarról beszélnem?

2018-04-12

Címkék: , , , , ,

Borzasztóan felkavart Polgár Lili írása a wmn.hu oldalán, mert rengeteg minden eszembe jutott az ételérzékeny/allergiás gyerekemmel, a jövőjükkel, a jövőbeli énképükkel kapcsolatban. Az ételérzékenység miatt gyakran előfordul a kislányomnál haspuffadás, szerencsére már ritkán görcsöl, nem sír a hasfájás miatt, sőt van, hogy nem is fáj a hasa, ha például megeszik egy kis almát, vagy vendégségben süteményt, esetleg (laktózmentes) tejterméket, ugyanakkor ilyen esetekben még mindig megpuffad a pocakja, vagyis kikerekedik. Nem egyszer kaptuk meg a családban, miközben a pici hasát bökdösték, hogy „micsoda pocak”, „azért jó lesz itt odafigyelni”, „hát, mi ez itt, ez a nagy pocak”. Tök mindegy, hogy valaki tréfának szánja, évődik vagy tényleg komolyan gondolja, amikor megjegyzéseket tesz egy kicsi gyerek testalkatára (legyen az 3-4-5-6-7 éves), ezekkel a megjegyzésekkel rögtön elveti a testképzavar magvait.

Azt sem tudom, mi ilyenkor szülőként a jó reakció, mert ha rögtön elkezdem mondani, hogy „de hát tudod, ő ételérzékeny, és a visszavezetés/vendégség miatt eszik olyan ételeket, amelyek puffaszthatják”, mit fog gondolni a gyerekem? Rögtön leveszi, hogy itt valami nincs rendben. Ha pedig kényszeredetten én is elmosolyodom, akkor visszavonhatatlanul cinkossá válok…

Az én kislányom egy normál testsúlyú gyerek, nem tartozik sem a vékony vagy balerina alkatú kislányok közé, sem a túlsúlyosak közé, ugyanakkor a jelenleg torzult testideáltól tényleg eltér. Ha a család, barátok hozzáállását nem is tudom megváltoztatni, úgy érzem, a legfontosabb, amit tehetek, hogy már most beszélgetek vele az ő szintjén az énképről és a testképzavarról. Arról, hogy rendkívül vékony lányok miért ismételgetik magukról: „kövér vagyok, kövér vagyok, fogyóznom kell”. Arról, hogy nem az számít, mennyit mutat a mérleg, hanem hogy mennyire figyelsz a testedre, az egészségedre, ha kiegyensúlyozottan, változatosan étkezel és mindennap mozogsz. Arról, hogy milyen fontos, hogy szeresd önmagad.

(Kép forrása: amycarolwolff.com)

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print