Következetes étrend, egészséges ételek és jó minta – Jakupcsek Gabriella és Béres Alexandra interjú

2014-07-11

Címkék: , , , , , ,

Szerző: Hegyi Kitti, dietetikus és életmódtanácsadó

Jakupcsek Gabriellát és Béres Alexandrát kérdeztük saját tapasztalataikról gyermekük egészséges étkeztetése kapcsán az MSD Pharma Hungary sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatták a hazai lakosság életmódját vizsgáló kutatás legfontosabb eredményeit (korábbi összefoglaló cikkünk erről itt).

Dietetikusként azonnal felmerült bennem a kérdés, hogy lehet-e egyáltalán arra figyelni, hogy a gyerek egész nap mit eszik, jó-e, ha percről percre követjük a gyermekünk étkezési szokásait?

Gabi és Alexandra válaszaiból az derült ki, hogy nincs szükség százszázalékos kontrollra. Mindketten fontosnak tartják a szociális környezet hatását is kellőképpen érvényesülni akkor, ha otthon egy következetes étrend, egészséges ételek és jó minta várja a gyermeket. Úgy gondolják, hogy nem az óvoda és/vagy az iskola az, ahol „elronthatnák” a gyerekek étkezését, ezeken a helyszíneken csupán befolyásolhatják azt. A legfontosabb mintát a család, a szülők viselkedése, hozzáállása jelenti.

Az MSD kutatási eredményeihez kapcsolódva az elismert, népszerű műsorvezetőt, Jakupcsek Gabriellát – akinél két fiatalember és egy kishölgy követheti édesanyja példáját – arról kérdeztük, hogyan hat a saját táplálkozási szokásunk gyermekeink attitűdjére.

Jakupcsek Gabriella_1.pngA nagyokra már hatott, a kicsire még nem, mesélte Gabi. Habár a kislány a család legkisebb tagja, de már ő is tudatos: nagyon szépen elmondja, mi az, ami egészséges és mit kell enni (például a zöld jó:-), ugyanakkor egyelőre egyiket sem kóstolja meg. A műsorvezető tapasztalata azonban, hogy idővel ezek a dolgok változnak, ahogy a gyermekek egyre jobban össze tudják párosítani, mit miért eszünk az ízükön kívül. De a példát már látja a családban, a sok saláta, sovány hús, az alapok már rögzültek. A zöldség, gyümölcsfogyasztás mellőzése nemcsak Gabiéknál jelent problémát, manapság egyre több szülő szembesül azzal, hogy gyermeke elutasítja a zöldség, gyümölcsöt, sok esetben meg sem kóstolja. Minél hamarabb szoktatjuk őket hozzá, annál könnyebb dolgunk van ezen a téren.  Az egészségesen elkészített főzelékeket is javasolt visszavezetni a mindennapjainkba, újra „divatossá” kellene válniuk. (A szerző, Hegyi Kitti megjegyzése)

Gabi kislánya már óvodás, így a napközbeni étkezés az, ahol „nincs beleszólása” a kislány étrendjébe, hiszen a közétkeztetés feladata biztosítani a megfelelő tápanyagtartalmú étkezéseket; de előfordul, hogy azzal szembesülnek otthon, a gyerek éhesen érkezik haza, mert nem kapott megfelelő ételeket. Ilyenkor a szülő nem tud mit tenni, a reggeli és az esti étkezést, illetve a hétvégi alkalmakat tudja megfelelően és példamutatóan biztosítani. Aki 12-13 órát dolgozik egy nap, mint Jakupcsek Gabriella, magának is szüksége van egy tudatosan összeállított étrendre. Ebben Béres Alexandra fitneszedző segítségét kérte, aki előre összeállított, napi ötszöri étkezés biztosításában és összeállításában segített neki.

Az előbbi kérdés ugyancsak kihagyhatatlan lett volna egy olyan egészségtudatos, fitneszedző anyuka esetében, mint Béres Alexandra, akinek Panna kislánya már óvodás.

IMG_6345.JPGAlexandráék is az otthoni mintával befolyásolják Panna egészséges életmódhoz való hozzáállását: náluk otthon nincsenek édességek, túródesszertek, csak zöldség, gyümölcs, főzelékek, és amit Alexandra főz. Ha  a kislány elmegy az óvodába, azt fogyasztja, amit a többiek, ez lehet, akár fehér kenyér is, fontosnak tartják, hogy azokat az ételeket is megismerje, amelyekkel otthon nem találkozik. Előfordul, meséli Alexandra, ha elmegyünk cukrászdába, én magam kérdezem meg tőle mit szeretne, mert szeretném ha megismerné ezeket az ételeket is, úgy gondolom a tiltás nem vezet jóra. Húsvétkor például rengeteg csokitojást kapott, amelyekből kettőt evett meg mindössze, és ez már az ő döntése volt, – tehát nem tiltjuk el tőle, megkaphatja, ismeri, de most már ő sem választja.

A legfontosabb a saját ízlés, a helyes döntés kialakításának segítése, ebben van kulcsszerepe a szülőnek, nem pedig abban, hogy pontosan megmondja, mit ehet a gyermek és mit nem. A gyermek folyamatosan formálódik, idő és türelem, hogy a helyes, mértéktartó irányhoz segítsük hozzá. Panna „kissé olaszos ízlésű”, vallja be nekünk Alexandra, a kislány imádja a tésztákat, az anyukájával együtt is szoktak főzni, de a fittneszedző még próbálja formálni a gyermek ízlésvilágát.

Dietetikusként is egyetértek interjúalanyaimmal: jó irányba megyünk, ha otthon biztosítjuk a gyermek számára a jó minőségű alapanyagokat, ha következetes mintát mutatunk számára, ha hitelesek vagyunk, azaz nem vizet prédikálunk neki, miközben mi bort iszunk. Fontosnak tartom a választás lehetőségét is, hiszen ez hozzásegíti a gyermeket tudatossághoz és fejleszti döntésképességét.

(Fotók: MSD Pharma Hungary)

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!

A szerzői jogokról:  ITT

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print