Hogyan mutatják ki a fruktózintoleranciát és fruktózmalabszorpciót?

2013-10-15

Címkék: , , , , , , , , ,

Szerző: László Lilla dietetikus és élelmezésvezető

Korábban egy részletes összehasonlítás keretében mutattam be a különbségeket a fruktózintolerancia és a fruktózmalabszorpció között. Sokan kérdeztétek, hogy milyen vizsgálatokkal mutatható ki a kétféle állapot, ezért az alábbi írásban összeszedtem ezeket.

A két állapotot megfelelő szűrővizsgálattal el tudják különíteni. A veleszületett fruktózintolerancia súlyosabb tünetekkel jár, betartandó étrendje is szigorúbb, mint a fruktózmalabszorpció esetén. Továbbá a vizsgálat során ki kell zárni a vírusfertőzés lehetőségét is.

A diagnózist laboratóriumi és fizikális vizsgálatokkal erősítik meg.

Általánosan alkalmazott a H2-kilégzési teszt. A módszer fájdalmatlan, ezért már egészen pici kortól alkalmazható. A tesztet megfelelő előkészítés után, éhgyomorra végzik. Lényege, hogy összehasonlítják az éhgyomri, illetve fruktózfogyasztás utáni kilégzési H2 mennyiségét.  (Nekünk hasonlóan a laktózintolerancia teszthez 7 órára kellett menni a kórházba, akkor mértek egy alapállapotot. Utána meg kellett volna a picurnak innia a fruktózos folyadékot, amely ízre olyan, mint a limonádé – cukros víz, de a mi babánk nincs hozzá szokva a cukorhoz, így nem nagyon tudtuk rávenni az elfogyasztására. Sajnos végül fecskendővel adagoltuk a szájába. Ezután háromszor negyedóránként, majd négyszer félóránként mérték a kilélegzett levegő H2mennyiségét. Mivel a babánk még kicsi, nem úgy fúj, ezért maszkot raktak rá, abba kellett lélegeznie. Az eredmény 1-2 eset kivételével azonnal látható, és megállapítható. Az asszisztens még a helyszínen közli, hogy a vizsgálat negatív vagy pozitív. – a blog szerk. megjegyzése.)

A további vizsgálatok közé tartozik a széklet zsírtartalmának mérése, amely a malabszorpció fennállását erősíti meg. Ennek során egy 2-3 nap alatt gyűjtött mintát vizsgálnak. Amennyiben ennek zsírtartalma meghaladja a napi 6 grammot, a felszívódási zavar gyanúja igazolódott.

Az igen ritka fruktózintolerancia igazolására a fruktóz-tolerancia teszt a legelterjedtebb módszer. Ekkor ellenőrzött körülmények között vizsgálják a vérbe kerülő fruktóz hatását a szervezetre.

Amennyiben kiderül, hogy a páciensnél fruktózintolerancia vagy fruktózmalabszorpció áll fent, dietetikus felügyeletével összeállított étrenddel, fruktózmentes, illetve fruktózban szegény diétával a megfelelő testi és szellemi fejlődés biztosítható.

Felhasznált források:

h2kilegzesiteszt.jpg(Forrás: medicalexpo.com)

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!.

A szerzői jogokról:  ITT

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print