Tejfehérje-allergia: tünetei, vizsgálata, kezelése

2016-10-26

Címkék: , , , ,

Szerző: Mosányi Barbara dietetikus

Magyarországon a leggyakoribb allergének közé tartozik a tehéntejfehérje, ezért a következő posztban érthetően és átfogóan szeretnénk Nektek információt adni a tejfehérje allergiáról, tüneteiről és kezeléséről. (A következő két mondattól ne ijedjetek meg, nagyon szakmai, de utána a téma teljesen érthetővé válik :) – a blog szerk.)

Tejfehérje-allergia

Táplálékallergia alatt a szervezet allergén, azaz táplálékok vagy táplálék összetevők által kiváltott specifikus, reprodukálható, kóros immunreakcióját értjük. Tejfehérje-allergia esetében a tejben fellelhető fehérjék, leggyakrabban a béta-laktoglobulin, kazein, alfa-laktalbumin váltanak ki allergiás tüneteket.

Kialakulásának hátterében genetikai hajlam, csecsemőkori táplálás és egyéb környezeti tényezők állhatnak.

Tünetei

Tünetei lehetnek emésztőrendszeri eredetűek, mint hányás, hasmenés, puffadás; mutathat bőrtüneteket is, csalánkiütés, ekcéma formájában, valamint súlyosabb esetekben légzési nehézséget, eszméletvesztést, sokkot okozhat. (Nálunk a pici asztmajellegű hörghurutot szedett össze az állandó terhelés miatt, az étkezési napló alapján gyanakodtam arra, hogy az állandóan visszatérő szemkönnyezés, orrfolyás, majd asztmajellegű éjszakai köhögőrohamok hátterében esetleg a tejtermék fogyasztás állhat. A diétát követően pár héttel a kicsi kitisztult, és évente pár alkalommal beteg csak. – a blog szerk.)

Vizsgálata

Panaszok észlelésekor felmerülő gyanú esetén okvetlenül forduljunk szakorvoshoz! Az allergia diagnosztizálása több lépcsőben történhet. Elsősorban alapos kikérdezés szükséges a korábbi, valamint a jelenlegi panaszokat illetően. Ezt követően kérhet az orvos vérvételt és/vagy Prick-tesztet, azaz alkari bőrtesztet. Az allergia tényének megállapításának elengedhetetlen eleme a táplálék-tüneti napló (amit én egyszerűen csak étkezési naplónak nevezek :) – a blog szerk.) vezetése. Ezt követően egy időre el kell hagyni az étrendből a panaszt okozó élelmiszereket, nyersanyagokat, majd dietetikusi felügyelet mellett ezek fokozatosan újra visszavezethetők az étkezésbe (ezt hívják táplálékprovokációnak). Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy kizárólag szakember által ellenőrzött körülmények között végezhetjük el a provokációt, hiszen az immunreakció súlyosságának mértékét nem láthatjuk előre.

Kezelése

Magyarországon a leggyakoribb allergének közé tartozik a tehéntejfehérje. Az allergia a gyermekek 2,5%-át érinti, azonban többségük 3-5 éves korára „kinövi”. Kezelését nagyban megnehezíti, hogy hazánkban a tej alapélelmiszer, valamint kitűnő kalcium, D-vitamin, B-vitamin és fehérje forrás. A tej tápanyagtartalma semmilyen élelmiszerrel nem helyettesíthető, azonban kaphatók a helyettesítésére alkalmas termékek, amelyekkel változatosabbá tehetjük a tehéntejfehérje-mentes étrendet és megkönnyíthetjük az ételkészítést is.

A diéta alapfeltétele, hogy el kell hagynunk táplálkozásunkból a tehéntejet, valamint a belőle készült termékeket. Ezen túl ki kell iktatnunk azokat az élelmiszereket, amelyek rejtett formában tartalmazzák azt, továbbá amelyek elfogyasztásakor keresztreakció léphet fel.

Tejfehérjét tartalmazó élelmiszerek

 • Tejfehérjét tartalmaz a tej, a tejpor, a tejszín, a tejföl, a joghurt, a kefir, a friss és/vagy rövid érési idejű sajtok, a túró, a vaj, az író, a savó, a savópor, a margarin (ha tejjel, tejporral vagy savóval készült), a kazein és a kazeinát.
 • A savanyított tejtermékekben – joghurt, kefir – a tejfehérje szerkezet ép marad, ezáltal az allergizáló hatásuk sem csökken a tejhez képest.
 • Rejtett formában tartalmazhatnak tejfehérjét a margarinok, a kenyerek, a péksütemények, egyes sütemények, kekszek, nápolyik, csokoládék, bizonyos fagylaltok, pudingok, levesporok, konzervek, majonéz és egyes üdítők.
 • Túlérzékenységi reakciót válthatnak ki azok a termékek is, amelyek nyomokban tartalmazhatnak tejfehérjét. Ebből kifolyólag is fontos, hogy tudatosan vásároljunk, böngésszük végig az élelmiszerek címkéit.
 • A tejfehérje-allergiában szenvedők 90%-nál válthat ki reakciót más emlős teje is, ennek következtében nincsen lehetőségünk a tehéntej kiváltására kecske-, juh-, bivaly-, kanca- vagy szamártejjel, valamint a marha-, illetve a borjúhús 13-20%-ban szintén allergiás reakciót válthat ki.
 • A reakciót kiváltó fehérje, kizárólag kérődzők tejében található meg. Az anyatej eredendően nem válthat ki kóros immunreakciót, kivételt képeznek azok az esetek, amikor az édesanya táplálkozása befolyásolja azt.

Tehéntejmentes élelmiszereink

Természeténél fogva tehéntejmentes élelmiszereink a lisztek, a búzadarák, a rizsfélék, a tőkehúsok, a növényi olajok, a nyers zöldségek és gyümölcsök, illetve a vizes kiflik és zsemlék.

Tej helyettesítése

A tehéntej, valamint a belőle készült termékek helyettesítésére számos termék közül válogathatunk:

 • tej: rizsital, rizsitalpor, zabital, szójaital, kókusztej, kókusztejpor, mandulaital
 • tejföl, tejszín, joghurt: zabtejszín, szójajoghurt, rizstejszín, szójatejszín
 • sajtok, tehéntúró: szójatúró – tofu

Gyermekeknél alkalmazhatunk teljesen hidrolizált tápszert vagy aminosav alapú tápszert.

Az étrend összeállításával kapcsolatosan felmerülő kérdésekkel forduljon dietetikus szakemberhez.

Hasznos tanácsok

 • Keressük fel a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank kiadványait, amelyek évente kerülnek kiadásra, és azon cégek termékeinek listáját tartalmazza, amelyek garantálják valamely allergén mentességét.
 • A kerülendő élelmiszereket hő behatás, mint például sütés, főzés, párolás után sem fogyaszthatják biztonsággal az arra allergiások, hiszen hő hatására az allergizáló hatás nő.
 • Közétkeztetést igénybe vevő gyermekek ellátása során szakorvosi igazolás bemutatásával az ellátást biztosító intézmény köteles biztosítani a gyermek számára a megfelelő étrendet.
 • Otthonunkban elkülönítve tároljuk a tejet, valamint a tejet tartalmazó élelmiszereket, nyersanyagokat. Ételkészítés során először a tejmentes változatot készítsük el.
 • Bevásárlás alkalmával figyeljünk a címkék tájékoztató információira. Válogassunk együtt a gyermekekkel, tanítsuk meg őket, melyek azok az élelmiszerek, amelyeket fogyaszthatják, és melyek azok, amelyeket nem.
 • Étteremben jelezzük a felszolgálónak ételallergiánkat, és kérjük meg, adjon pontos tájékoztatást az étel elkészítését illetően.

 

Szerző: Mosányi Barbara dietetikus

Irodalom:

 1. Pálfi, E. (2015). Tejfehérje-allergia. In Prof. Dr. Figler, M., Kubányi, J. Dietetika a háziorvosi gyakorlatban (pp.276-277). Budapest: SpringMed.
 2. Bartha, K. (2015). A boci átka, avagy tejfehérje-allergia. Hozzáférhető: http://bekesmegyeiegeszseg.hu/tudastar/cikk/428
 3. Kiss-Tóth, B. (2013). Táplálékallergia. Hozzáférhető: http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/287

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!

A szerzői jogokról: ITT

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print