Egy hely, ahol kérheted a kakaót, a kávét laktózmentes, rizs-, szója- vagy kókusztejjel, diabetikus-, laktózmentes tejszínnel rizs, vagy szójaalapú tejszínhabbal…

2013-11-05

Címkék: , , , , , ,

Mikor kiderült a picur fruktóz- és laktózérzékenysége először hirtelen nagyon beszűkült számunkra a világ, ami az ételeket illeti, amit továbbnehezített, hogy még a tojást és a paradicsomot sem vezettük be az állandó panaszok miatt. Persze, hogy az első hónapok arról szóltak, hogy tapasztalatlanul sorra kerestük az olyan helyeket, ahol megfelelő minőségű, változatos alapanyagokat szerezhettünk be a kiegyensúlyozott, vitamindús étkezéshez. Így találtunk az üllői úti DiétABC-re, amelynek lelkes rajongói lettünk, és ezért kértem fel nemrégiben dr. Wirth Krisztinát, a bolt tulajdonosát egy interjúra, hogy a hasonló cipőben járó szülők, érintettek is értesülhessenek arról, hogy léteznek ilyen klassz helyek. 

Mi vett rá Benneteket 2009-ben, hogy egy ennyire speciális üzletet hozzatok létre a táplálékallergiások és a diétázók számára? 

IMG_3913.JPGMint legtöbben ebben a szakmában, vagy akár csak Te, én is érintett vagyok. A cöliákia (lisztérzékenység) miatt 15 éve diétázom, a kislányom 7  éves volt, mikor kiderült, hogy örökölte – bár nem tudom, hívhatom-e még így, ma már 17 éves nagylány (teszi hozzá büszkén mosolyogva). Emellett orvos is vagyok, belgyógyász és sürgősségi szakvizsgám van, és hogy a kör végére érjünk: a férjem kereskedő, közérteket üzemeltet, így egyértelmű volt ez az irány.

Mennyire volt ez a bolt sikeres a nyitáskor? 

Nyilvánvaló volt az igény, egyre gyakrabban szembesültünk azzal, hogy milyen sok ember van, aki nem azért választja pl. a gluténmentes diétát, mert divat vagy így szeretne testsúlyt csökkenteni, hanem mert muszáj (!) valamilyen (tejmentes, gluténmentes, cukormentes stb.) diétát tartania.

A sikerünk másik kulcsa az, hogy saját tapasztalatokat tudunk megosztani, szakmai tanácsokkal tudjuk ellátni a hozzánk érkezőket. Már a kezdetektől volt a DiétABC mellett dietetikus. Eleinte kéthetente, majd hetente, tavaly ősz óta pedig főállásban megtalálható az üzletben. Bárki fordulhat hozzá, érdeklődhet nála.

Miért pont az Üllői úton nyílt a bolt? Tervezitek, hogy máshol is nyílik DiétABC?

dietabc6.jpgAz Üllői út egyéb érdekeltségek miatt kézenfekvő megoldás volt, de egyelőre nem tervezünk máshol DiétABC-t nyitni, bár franchise megkeresés már érkezett, egyelőre még csak gondolkodunk az ötleten.

Mi alapján válogatjátok be a termékeket a boltba?

Eleinte a gluténmentes termékekre összpontosítottunk a cöliákia miatt, olyan termékek kerültek a boltba, amelyekkel könnyen vagy könnyebben kivitelezhető a gluténmentes életmód, kevesebb lemondással jár. De ma már a diabéteszesek, a tejfehérje allergiával küzdők vagy a tojás érzékenyek is számos termék közül választhatnak nálunk.

Célirányosan hiánytermékeket keresünk. Például jól láttuk, hogy Magyarországon is sok a gluténérzékeny cukorbeteg, ezért ma már számos olyan termékünk van, ami diabetikus és gluténmentes egyszerre.

dietabc4.jpgMelyek a legkeresettebb termékek?

A lisztérzékenyek leginkább a frissen sült péksüteményeket, kenyeret, zsemlét és a gluténmentes lisztkeverékeket keresik, A reformtáplálkozók körében pedig a teljeskiőrlésű lisztből készült tészták, az alternatív alapanyagok, hajdina, köles, amarant és a reform lisztek, mint a lenmag-, tökmag-, kókusz-, gesztenyeliszt nagyon népszerűek.

Honnan jött a kávézó ötlete?

A cukrászsütijeink nagyon keresettek voltak, és később a fagyira is nagy lett az igény. Lehetőségünk volt bővülni, így nyílt meg a kávézónk a cukrászsüteményekkel.

Volt olyan táplálékallergia, amiről még nem hallottatok, csak amikor az érintett vevő mesélt róla?

Mivel orvos vagyok, így nem volt ilyen, de olyan előfordult, hogy nehezen találtunk különleges allergiák esetén hozzávalókat. Például egy perubalzsam allergia vagy egy natrium-glutamát allergia esetén nagyon meg kell válogatni, hogy mit vesz meg az ember, de ugyanez igaz, ha valaki poliallergiás (egyszerre több komponensel szemben fennálló allergia, vagy intolerancia). A különleges esetekre különösen igaz, hogy vásárláskor a vevő is felelős a számára megfelelő termék kiválasztásáért  Mi sok mindent tehetünk, segíthetünk, adhatunk tanácsot, kínálhatjuk a megfelelő termékeket, de a vevő ismeri a betegségét, az érzékenységeit, a diétáját.

Nektek mi a kedvencetek a boltban?

dietabc5.jpgA saját készítésű termékeink, és a sütemények (ez utóbbiak az Álomsüti Cukormentes Cukrászdából érkeznek). Nagyon jó, ha az ember olyan kávét, italt választhat magának, amit úgy édesít, ahogy szereti, és gond nélkül megihatja. A kávézónkba kérheted a kávét laktózmentes tejjel, kókusztejjel, rizstejjel vagy akár szójatejjel, kérhetünk diabetikus-, laktózmentes tejszínt, sőt rizs, vagy szójaalapú tejszínhabunk is van.

Próbálunk családias, kellemes légkört teremteni, többek közt ezt szolgálják a vidám színek, a gyereksarok és az olvasnivaló újságok a kávézóban.

dietabc3.jpg

A DiétABC honlapja, a facebookon itt találjátok.

dietabc7.jpg

 

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print