A rizs alternatívái: A quinoa

2014-03-13

Címke: , , ,

Szerző: Kötél Dorottya dietetikus és élelmezésvezető

Ha köretről beszélünk, először mindenkinek a krumpli vagy a rizs jut eszébe, pedig az emberi szervezet számára nagyon fontos a változatos étkezés. A sorozatomban azt szeretném Nektek bemutatni, hogy a rizsnek számos egészséges, vitamindús és finom alternatívája lehet, így például a a köles, a bulgur, a gersli, a hajdina, a quinoa vagy a zab. Ezek az alapanyagok sokkal izgalmasabbak és jobban variálhatóbbak a rizsnél. (A rizs alternatívái sorozat részeit ide kattintva megtalálod.)

A QUINOA

 A quinoa rendszertanilag nem gabonaféle, de felhasználását tekintve ugyanúgy használhatjuk, mint a többi rizs alternatívát. Készíthetünk belőle  köretet, kását,levesbetétet  vagy édességet. Beletehetjük a müzlinkbe, vagy akár töltelékekbe is. Nem utolsó sorban a vegetáriánus konyha egyik közkedvelt alapanyaga is.

Miért jó?

  • Kiemelkedően magas a C és E-vitamin, illetve a Bétakarotin tartalma. Mindhárom antioxidáns!
  • Különösen gazdag magnéziumban és kalciumban.
  • Fehérjetartalma majdnem a kétszerese a rizsének. Ezért a vegetáriánusok táplálkozásának is fontos része lehet.
  • Gluténmentes, így a cooliákiások (lisztérzékenyek) is nyugodtan fogyaszthatják
  • Magas rost tartalma miatt a székrekedésben szenvedők előszeretettel használják
  • Alacsony glikémiás index-szel rendelkezik, ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják

Mi a glikémiás index?

A glikémiás index azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál kevesebb glükóz kerül a szervezetünkbe az emésztés során. A quinoa glikémiás indexe 53, míg például a rizsé 89.   

 További érdekességek a quinoáról

  • Dél Amerikában őshonos, az inkák a magok aranyának tartották
  • Íze semleges ezért édes és sós ételek elkészítéséhez is felhasználható
  • Három fajtája van, ezekt egymástól a színűk alapján tudjuk megkülönböztetni: elefántcsont színű, piros vagy fekete

Tejbegríz quinoával a fruktóz- és tejmentes diéta szerint – recept a blogról

quinoas_tejbegríz.jpgHozzávalók:

  • 2 kávéscsészényi búzadara
  • 1 kávéscsészényi quinoa
  • három-négyszeres mennyiségű növényi tej

A tejet forraljuk fel, majd öntsük bele fokozatosan a darát, majd ha duzzadnak a szemek, akkor egy kis kevergetés után a quinoat. Sűrű kevergetés mellett főzzük a szemeket puhára. Ha közben kevésnek érezzük a folyadékot, pótoljuk – lehet vízzel is. (Én például szükség esetén vízzel higítom, és tálalásnál szoktam még egy kis hideg tejjel puhítani a kását, így le is tudom hűteni a picurnak, aki mindig türelmetlen, ha tejbegrízről van szó. – a blog szerk. bejegyzése.) A saját adagunkat nyugodtan szórjuk meg egy kis fahéjas vagy kakaós xilittel (nyírfacukorral).

———————————————————

Forrás:

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!.

A szerzői jogokról: http://goo.gl/yq5bFG

 ———————————————————

További quinoa-val készült receptek a blogon:

Quinoás foszlós kalács

quinoas_kalacs_2.jpg

Quinoás tönkölylisztes házikenyér

quinoas_kenyér_1_1.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page