Kisült-e már? – 3 szuper „mentes” kalács recept a blogról

2019-11-23

Címkék: , , , , , , ,

„Kiskarácsony, nagykarácsony, kisült-e már a kalácsom, ha kisült már, ide véle, hadd egyem meg melegébe.” Szinte már érezzük is a frissen sült kalács illatát… Gyerekkorom egyik legszebb emléke, amikor december 24-én reggel bebotorkálok a konyhába, anyukám már javában készíti elő a karácsonyi menüt, de a gyönyörű, hatfonatos, tojással lekent, aranybarna kalács már a sütőben, és az illata annyira ingerel minket, hogy alig várjuk, hogy kivegye és megszeljük. Persze a „még ne egyetek belőle, mert meleg, és megfájdul a hasatok a kelt tésztától” elmaradhatatlan, és persze sosem tartottuk be. Volt, aki igen? Ez a recept először a Képmás oldalán (ITT) jelent meg, most itt is közzéteszem.

Anyukám langyos tejben cukorral futtatta az élesztőt, hogy szép levegős legyen majd a tészta, és egy tojással készítette, egy másikkal pedig sütés előtt lekente. Ezért is volt olyan nehéz, hogy megtaláljam a tökéletes kalács receptjét a fruktóz- és laktózérzékeny, tejfehérje-allergiás kislányom számára, aki akkor még a tojással is hadilábon állt. Szkeptikusan hagytam el a készítés során a tojást, a tejet, a kristálycukrot, és kísérleteztem az arányokkal. Megérte. A kisült kalács ugyanolyan puha és foszlós lett, mint anyukámé, senki nem gondolta, hogy mentes.

Most ennek a kalácsnak a receptjét szeretném megosztani azokkal, akik hasonló cipőben járnak, illetve a kísérletezőknek két izgalmasabb változatot: egy illatos, sárga, sütőtökös-csíkosat és egy reform, vaníliás zabpelyheset is hoztam.

Kalács tönkölylisztből a fruktóz-, laktóz-, tej- és tojásmentes diéta szerint

Hozzávalók:

  • 500 gramm tönköly fehér liszt
  • 75 gramm vaj (növényi, mentes)
  • 3 evőkanál nyírfacukor/xilit
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 25 gramm élesztő
  • fél teáskanál só
  • 250 gramm növényi tej (natúr zabital)
Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk. Közben a lisztet átszitáljuk, a sót és a xilitet belekeverjük. Belekockázzuk a vajat, és összemorzsoljuk a liszttel. Ha az élesztő felfutott, belekeverjük a lisztbe, hozzáöntjük a többi tejet is, és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasztjuk, amíg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd letakarjuk, meleg helyre tesszük, és a duplájára kelesztjük. Ezután a megkelt tésztát hat egyenlő részre vágjuk, és jöhet a fonás. A megfont kalácsot a tepsire helyezzük, és még 20–25 percig kelni hagyjuk. Majd lekenjük egy kis növényi tejjel a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt megsütjük a kalácsot. Amikor kivesszük, még megkenhetjük a kalács tetejét egy kis növényi tejjel.

Sütőtökös csíkos kalács fruktóz-, laktóz-, tej- és tojásmentes diéta szerint

Hozzávalók:

  • 500 gramm liszt
  • 75 gramm vaj (növényi, mentes)
  • 4 evőkanál nyírfacukor/xilit
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 25 gramm élesztő
  • fél teáskanál só
  • 125 ml + 25 ml növényi tej (natúr zabital)
  • kb. 100 gramm sütőtökpüré (sütőben sült sütőtök húsa)
Két keverőtálat készítünk ki, és megfelezzük az arányokat a tej kivételével, ott az arány a hozzávalók szerint alakul. Tehát:

Az első adag tésztában a hozzávalók: 250 gramm liszt, 37,5 gramm vaj, 2 evőkanál nyírfacukor/xilit, fél teáskanál szőlőcukor, 12,5 gramm élesztő, 1 mokkáskanál só, 125 ml növényi tej

A második adag tésztában a hozzávalók: 250 gramm liszt, 37,5 gramm vaj, 2 evőkanál nyírfacukor (xilit), fél teáskanál szőlőcukor, 12,5 gramm élesztő, 1 mokkáskanál só, 25 ml növényi tej, kb. 100 gramm sütőtökpüré

Innentől kezdve, ha figyelünk az arányokra, teljesen úgy dolgozunk, mint az előző recept esetében. Tehát egy kis langyos tejben a szőlőcukorral megfuttatjuk az élesztőket. Mindkét tálba beleszitáljuk a fele-fele lisztet, belerakjuk az édesítőt, az 1-1 csipet sót, mindezt megkeverjük, majd belemorzsolhatjuk a felkockázott vajat. Végezetül hozzáadjuk a felfuttatott élesztőket. Azt az adagot, amelyben a 125 ml tej van, máris begyúrhatjuk. A másikhoz (25 ml tej) azonban még hozzá kell adnunk a 100 gramm sütőtököt, utána gyúrható a tészta. Addig dagasztjuk mindkét változatot, amíg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd letakarjuk, meleg helyre tesszük, és a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztákat kinyújtjuk (minél vékonyabbra, kb. ujjnyi), a fehér alulra kerül, a szép sárga sütőtököset ráhelyezzük, és feltekerjük, mint a palacsintát. A feltekert kalácsot a tepsire helyezzük, és még 20-25 percig kelni hagyjuk. Majd megkenjük egy kis tejjel a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, kb. fél óra alatt meg is sül. Amikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis növényi tejjel.

Kép: Varga Zita Hella / babakonyha.hu

Zabpelyhes-amarantos vaníliás fonott kalács a fruktóz-, laktóz-, tej- és tojásmentes diéta szerint

A reform kalácsokat kedvelők nyugodtan próbálkozhatnak azzal, hogy az eredeti receptben a liszt arányát csökkentik a reform-hozzávalók növelésével, ilyen például ez a zabpelyhes változat.

Hozzávalók:

  • 380 gramm liszt
  • 40 gramm zabliszt
  • 20 gramm amarant
  • 60 gramm zabpehely (aprószemű)
  • 75 gramm vaj/margarin (mentes!)
  • 1 evőkanál xilit/nyírfacukor
  • 25 gramm élesztő + 1 teáskanál szőlőcukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 250 gramm növényi tej (natúr zabital, mert édeskésebb az íze)
  • 1 vaniliarúd kikapart belseje

Az elkészítése ugyanúgy történik, mint az első receptben: egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót, a cukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét, a zabpelyhet és az amarantot hozzákeverjük. Belekockázzuk a vajat és összemorzsoljuk a liszttel. Amikor az élesztő felfutott, belekeverjük a lisztbe, hozzáöntjük a többi tejet is, és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasztjuk, amíg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd letakarjuk, meleg helyre tesszük, a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát hat egyenlő részre vágjuk, és összefonjuk, a tepsire helyezzük, és még 20-25 percig kelni hagyjuk. Majd megkenjük egy kis tejjel a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt aranybarnára sül a kalácsot. Amikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis növényi tejjel.

Még több kalács receptért katt ide>>

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print