Mézeskalácsház a tej- és fruktózmentes diétában

2017-12-03

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Desszert, Tízórai, Uzsonna,

Címke: ,



Recept összetevői:

Sokáig nem készítettünk mézeskalácsházikót, mivel 1. méz és tojás nélkül ki kellett kísérletezni egy finom receptet (ld. 2012. karácsony, 2013. karácsony, 2015. karácsony), 2. az íróka tojásfehérjéből az igazi, ezért el kellett telnie pár évnek, míg egyáltalán használni mertem. Ez a mézeskalács házikó tehát a tej- és fruktózmentes diétába illeszthető be, bár a ház falai tojásmentesek is.

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • 35 gramm teljes kiőrlésű (rozs- vagy búza)liszt,
  • 15 gramm zabliszt (helyettesíthető a teljes kiőrlésűvel is)
  • 100 gramm búzaliszt (lehet tönköly vagy sima búza is, vagy felesben)
  • 100 gramm vaj (a tejmentes diétában pl. liga)
  • 50 gramm xilit
  • fél rúd vanília kikapart belseje
  • mézeskalácsfűszer (1 evőkanálnyi, cukormentes legyen!)
  • 1 teáskanálnyi sütőpor (elhagyható)

A liszteket a sütőporral, cukorral, mézeskalács fűszerkeverékkel elkevertem, hozzámorzsoltam a vaníliát, majd a felkockázott vajat, összegyúrtam a tésztát, majd a hűtőbe raktam pihentetni (minimum fél óra).

Közben papíron megrajzoltam a ház falait és tetejét: egy alap kis házikóhoz szükség lesz 2 db fektetett téglalapra az oldalához, 2 db álló téglalapra az elejéhez és a hátuljához és 2 db nagyobb téglalap a tetőhöz, rengeteg sablon van fent a neten, de én vonalzóval megrajzoltam az éppen aktuális tésztánk mennyiségének megfelelően :)

A hűtőből kivéve a tésztát kinyújtottam és kivágtam a formáinkat, illetve még csillagokat, karácsonyi formákat is szaggattunk belőle. 170 fokon 10-15 perc alatt kisütöttem. Hagytam kihűlni, majd az írókával összeragasztottam.

Íróka elkészítése szőlőcukorral: 

Ha a picike fruktózérzékeny, de bírja a tojást, akkor van egy jó hírem: az íróka működik szőlőcukorral is. A készítés ugyanaz, mint az eredeti recept esetében: Egy tojásfehérjét habbá verünk, majd fokozatosan belekeverünk kb. 100-150 gramm szőlőcukrot. (Igen, ez így rengeteg cukor, de senki nem eszi így töményen, – persze, ha épp most diagnosztizálták a gyereket, és a szigorú diéta legelején tartotok, abban az esetben hagyjátok inkább ezt a fajta írókát.) Az egész krémet érdemes egy nejlon zacskóba tenni, a végén egy nagyon picike lukat vágni, és már mehet is a díszítés.

Kicsit türelemjáték, mert hagyni kell időt neki, hogy a falak szépen összeragadjanak, tehát, ha elkezdjük ragasztani a ház falát az elejével, akkor egy kicsit hagyjuk, hogy megszáradjon és csak utána essünk neki a következő elemnek, különben később összeeshet. 

Ez életünk első, teljesen házi készítésű mézeskalács házikója :)

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!

mézeskalácsház 4

mézeskalácsház 2

mézeskalácsház 3

mézeskalácsház 1

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page