Mézeskalács a fruktóz-, tej- és tojásmentes diétában
2015.12.22.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: sütemény, karácsony, mézeskalács
Recept összetevői:
Karácsonykor mindig sokat kísérletezem egy mézeskalács helyettesítővel, ami nem tartalmaz tejet, tojást, mézet, cukort… Nem egyszerű. Ez a változat azonban annyira finom lett, és akkora sikert aratott, hogy meg kell osztanom veletek.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 35 gramm teljes kiőrlésű (rozs- vagy búza)liszt,
- 15 gramm zabliszt (helyettesíthető a teljes kiőrlésűvel is)
- 100 gramm búzaliszt (lehet tönköly vagy sima búza is, vagy felesben)
- 100 gramm vaj (a tejmentes diétában pl. liga)
- 50 gramm xilit
- fél rúd vanília kikapart belseje
- mézeskalácsfűszer (1 evőkanálnyi, cukormentes legyen!)
- 1 teáskanálnyi sütőpor (elhagyható)
A liszteket a sütőporral, cukorral, mézeskalács fűszerkeverékkel elkeverjük, hozzámorzsoljuk a vaníliát, majd a felkockázott vajat, összegyúrjuk a tésztát, majd a hűtőbe rakjuk pihentetni (minimum fél óra). A tésztát kinyújtjuk és a kívánt formákra szaggatjuk. 170 fokon 10-15 perc alatt kisütjük. A picik imádták, Apa szerint durva jó lett :D, de (update) még a vendégek is rájártak!
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!