TOP5 Karácsonyi jó tanács kisbabásoknak!

2013-12-19

Címkék: , , , , ,

A blog dietetikusaival összeállítottunk a kisgyermekesek számára egy top5 listát, amire érdemes figyelnetek a karácsonyi sütés-főzés, falatozás során! Jó készülődést mindenkinek!

top5_karácsonyi_jótanács_babáknak.jpg

Hal – szálkák és minőség!

A karácsony egyik emblematikus fogása a halászlé. Halat már 9-10 hónapos kor után adhatunk a babának, de mivel a hal allergiás hatást is kiválthat, az erre érzékenyeknél érdemes kivárni az 1 éves kort, és csak utána próbálkozni vele. Nagyon kell ügyelnünk minden falat szálkamentességére, valamint arra, hogy a hal minél jobb minőségű és minél frissebb legyen.

Méz – 1 éves kor után!
Sok családban az ünnepi készülődés része a közös mézeskalács-sütés is. Ne felejtsük el azonban, hogy mézet az első évben nem adunk a piciknek, mert a halakhoz hasonlóan allergizáló hatása lehet. 

Fűszerek csak módjával!
Karácsonykor, az ünnepi ételek készítésénél is figyeljünk rá, hogy a kisgyermekek számára 1 éves korig nem ajánlott az erős fűszerezés (pl. bors, erős paprika). Az ő ételeiket inkább – kevés són kívül – friss zöldfűszerekkel ízesítsük.

Citrusfélékkel óvatosan!
A narancs, mandarin és a grapefruit jól mutat a karácsonyi asztalon, de ezekkel is vigyázzunk, hiszen allergiás tüneteket válthatnak ki az arra érzékenyeknél. Bevezetésükkel javasolt várni az első életévig. Sok karácsonyi sütemény összetevői között találhatunk citrom és narancs héjat, ezért az első év után is javasolt figyelni a minőségre, honnan szerezzük be a gyümölcsöket, átestek-e vegyszeres kezelésen.

Olajos magok felügyelet mellett! 
A dió, a mák és a mogyoró szerves része a karácsonyi süteményeknek. Az olajos magoknak azonban allergizáló hatásuk van, ezért egy éves kor alatt nem ajánlott a gyerekeknek! 

Napi 5x étkezés!
Az ünnepek alatt is tartsuk be az egészséges és kiegyensúlyozott étrendet! Karácsonykor hajlamosak vagyunk többet és gyakrabban enni, de ez megterheli a picik és a felnőttek gyomrát egyaránt, ezért figyeljünk az adagokra és azok gyakoriságára!

Az alábbiak is érdekelhetnek: