Csirkével és kölessel töltött patisszon #mentes
2019.11.23.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: mentes töltött patisszon, patisszon, töltött patisszon, csillagtök
Recept összetevői:
A patisszon krémleves után még nem fogyott el a rengeteg patisszonom, ezért a következő fejet megtöltöttem :) Ez a recept először a Képmás oldalán (ITT) jelent meg, most itt is közzéteszem:
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej patisszon
- ehhez fűszerek: só, bors, petrezselyem, kakukkfű
- 1 bögre hántolt köles
- 500 gramm csirkemell
- 2 dl növényi tejszín (pl. zabtejszín vagy kókusztejszín)
- ehhez fűszerek: só, szerecsendió, fehér bors
- vaj/margarin a jénai kikenéséhez
- növényi sajt a tetejére
A patisszont megmossuk; ha szeretnénk, meghámozhatjuk, de nem szükséges. A tetejét vágjuk le, ahol a szára van. Kétfelé is vághatjuk, így két csónakot kapunk, de levághatjuk a tetejét is, amelyet el is dobhatunk akár, de később díszítésre is használhatjuk. Mindkét esetben a belső részt kivájjuk (a magoktól megtisztítjuk), kivajazott jénaiba helyezzük, és bátran fűszerezzük.
A kölest főzés előtt mossuk át többször is, hogy véletlenül se legyen mellékíze, a picik nem szeretik általában. Egy kevés olajon/vízen/zsiradékon megpiríthatjuk (mint a rizst), majd két és félszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Amikor felforr a víz, még sózzuk, majd fedővel letakarjuk. Kb. 20 perc alatt teljesen puhára fő.
Közben a csirkemellet apró kockákra vágjuk, kevés olajon/vízen/zsiradékon puhára főzzük fedő alatt, alacsony fokozaton. Időközben fűszerezzük kevés sóval, késhegynyi szerecsendióval, fehér borssal. Amikor puhára főtt, hozzáadjuk a növényi tejszínt is, hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Amikor elkészült a tejszínes csirkemell, összekeverjük a megpuhult kölessel, és ezzel töltjük meg a patisszont. Ha kimaradna a töltelékből, kis muffinformákba is rakhatjuk, nálunk a gyerekek erre repülnek rá legelőször.
A tetejét megszórhatjuk növényi sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt a patisszon puhára, a töltelék pedig finomra sül.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!