Sóskafőzelék pár rózsa karfiollal bolondítva – mentesen is finomat!

2018.05.31.

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: , , , ,



Recept összetevői:

A sóska nekem sokáig volt mumus, de annyira sok benne a vitamin, és olyan gyorsan elkészíthető étel, hogy végül beadtam a derekam és kísérletezni kezdtem vele. A  gyerekeim legutóbb a karfiolosból olyan jóízűen ettek és repetáztak, hogy gondoltam, gyorsan megosztom Veletek a receptet.

  • 500 gramm (fagyasztott) sóska
  • pár rózsa karfiol (mondjuk úgy 3-4 nagyobb)
  • növényi tej (én natúr zabitalt használtam, kb. 2-4 dl)
  • 2 dl kókusztejszín
  • 1 evőkanál liszt (fele zab/fele búza)
  • xilit és/vagy szőlőcukor
  • só, bors

A növényi tejen felolvasztottam a sóskát, addig a kókusztejszínben csomó mentesre kevertem a lisztet. Amikor a sóska elkészült, lepürésítettem és hozzáadtam a lisztes kókusztejet, kicsit így is összeturmixoltam az egészet, hogy véletlenül se legyen csomós, majd raktam vissza az egészet a tűzhelyre, fűszereztem,  besűrítettem, majd adtam hozzá még egy kis tejet, hogy lazítsam. Az édesítőt csak a végén kevertem bele, ezt ízlés szerint érdemes. (A fruktózmentes diétában engedélyezett szőlőcukornak főzés közben elillanhat az édes íze, a xilit viszont hashajtó hatású lehet, ha túl sokat teszünk bele, én ezért szoktam kombinálni.)

Mi most főtt tojást készítettünk hozzá, de tojásmentes diéta esetén lehet hallal, zöldség- vagy kölesfasírttalzabpelyhes vagy amarantos húsgombócokkal vagy más feltéttel is fogyasztani! Jó étvágyat! :)

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!