fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Aki követi a blog facebook oldalát, jól tudja, hogy miért született ez a torta. Közeledett a picur oviban ünnepelt szülinapja, és szerettem volna, ha az ő tortája is olyan csillivilli-marcipános-bogyóésbabócás-barbies-mylittleponys-színes-szuper-tökéletes, mint a többieké, ezért majdnem az összes mentes cukrászdát végigjártunk, de a tej-fruktózmentes diétának megfelelő tortát nem kínáltak, ahol meg esetleg szóba jöhetett valami, nem lehetett megnézni, milyen, vagy már annyira egészséges paleo/vegán stb.volt, hogy ránézésre látszott, ezt a gyerekek nemhogy nem eszik meg, de meg sem fogják kóstolni. Arról nem is beszélve, hogy ezek a torták úgy néztek ki, amilyet otthon én is készítek, és az áráról persze ne beszéljünk. A csalódáscunami után bementem a kedvenc kisboltunkba, vettem 20 minőségi boldogtyúkos :) tojást, szuperjó kis lisztet és nekiálltam kísérletezni. Így született meg a szivárvány torta a fruktóz-tejmentes diéta szerint, sőt kikísérleteztem egy marcipánt is hozzá, mert ha lúd, legyen kövér :-D Megérte a fáradtságot! Komolyan mondom!
1 db piskóta lap:
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával keverjük fehéredésig. A lisztet szitáljuk át egy külön tálba, és keverjük össze a sütőporral. A tojások fehérjét is verjük kemény habbá. Ezután a tojássárgáját színezzük meg (így véletlenül sem törjük össze a fehérjét, ha végén kísérletezünk azzal, mennyire erős a szín), majd szórjuk rá a liszt felét, tegyük rá a tojásfehérjét, majd a tetejére a maradék lisztet, és fakanállal keverjük, de nagyon óvatosan, nehogy a tojáshab összetörjön. A tésztát öntsük sütőpapírral kibélelt formába (vagy jól kivajazott kilisztezett formába), és 180 fokra előmelegített sütőben helyezzük, ha a a teteje kissé elkezd barnulni, már készen is van (kb. 20 perc). A megsült piskótát hagyhatjuk még pár percet a sütőben hűlni, majd borítsuk ki, lehetőleg rácsra, hagyjuk teljesen kihűlni. Így járjunk el a további színekkel is. Én két színt kevertem ki és sütöttem ki egyszerre, mert volt két kb. 20-22 cm-es kerek sütőformám, így nyertem egy kis időt.
Vajas diókrém (működik mandulával, más magokkal, de akár magok nélkül is! vajas vaníliás krémként, ha még kerülnétek a magokat):
A tejből öntünk egy keveset a keverőtálba, a többit pedig a fazékba. A kevés növényi tejjel elkeverjük a pudingport, és hozzáadjuk az édesítő egyharmadát (én itt a xilitet adtam hozzá, mert ha felfőzzük kevésbé okoz gondot nálunk). Eközben a fazékban levő tejet felforraljuk. Abba az edénybe, amelyben a hideg tejjel elkevertük a port és a cukrot, beleöntjük a felforralt tejet, miközben az egészet kevergetjük, majd visszaöntjük a fazékba, és alacsony fokozaton továbbsűrítjük, kevergetjük. (Így nem lesz csomós.) Adjuk hozzá a darált magokat is (mi esetünkben diót). Pár perc alatt kész a massza, de kicsit hagyjuk hűlni. Ha már meghűlt, gépi habverővel dolgozzuk össze a puha vajjal és a maradék cukorral. Egy isteni finom, kenhető lágy krémet kapunk.
Ezt a krémet kenjük a tortalapokra, és a külsejére, csodásan lehet vele dolgozni. Ha tudom, hogy ilyen mutatós krémet lehet készíteni, már az egy éves szülinapra is ezt használtam volna :)
Tegyük a hűtőbe, hogy szépen megdermedjen.
A marcipán készítése xilittel és szőlőcukorral ugyanazzal a tematikával fut. Ha xilittel készítjük cukormentes lesz a marcipánunk, de nálunk a xilit még mindig okoz gondokat nagy mennyiségben, és mivel a picike négy napon keresztül ünnepelt, és sütizett, ezért nagyon oda kellett figyelnem a fruktóz bevitelre!
Sajnos a tortát az oviban vágták meg, így nincs róla képem, ha kapok használható fotót, mindenképpen közzéteszem. A gyerekek állítólag imádták, a picike azt mondta, ez élete legjobb tortája, persze tudom, tudom, 4 éves, de akkor is, édes volt, ahogy mondta, és csillogott a szeme :).
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!