Vega cukkinifasírt sáfrányos rizzsel
2012.10.17.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: zabpehely, krumpli, cukkini, rizs, lepcsánka
Recept összetevői:
Már régóta szerettem volna készíteni cukkinis tócsnit/lepcsánkát/fasírtot, ki minek nevezi. Nem vagyok nagy húsevő, de mióta a picurnak kiderült a laktóz- és fruktózérzékenysége elég sokszor kerül húsféle az asztalra a fehérje és a fontos vitaminok pótlása miatt, így az ilyen ételek mindig háttérbe szorulnak. Persze végül most is készült egy kis tepsiben sült csirke, és Apa inkább köretnek ette tejföllel a lepcsánkát, de én főételként tiszteltem meg salátával :)
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 2 közepes, zsenge cukkini
- 2 krumpli
- 1 tojás
- 4 ek apró szemű zabpehely
- 1 fej vöröshagyma
- fűszerek: só, bors, bazsalikom, petrezselyem, őrölt kömény
- Köret: 1 bögre rizs + sáfrány
A cukkinit reszeljük le nagy lyukú reszelőn, kicsit sózzuk meg, majd hagyjuk állni, hogy levet ereszthessen. Közben mossuk meg a hagymát és a krumplit, a hámozzuk meg azokat. A krumplit nagy lyukún reszelőn hozzáreszelhetjük a cukkinihez, a hagymát pedig vágjuk apró kockákra, és pároljuk meg egy csöpp olajon.
Ha a cukkini levet eresztett, nyomjuk ki belőle, aztán keverhetjük is össze a többi hozzávalóval. Hagyjuk pihenni negyedóráig-húsz percig a fasírtalapot, hogy a zabpehely felszívhassa a nedvességet, és az ízek összeérjenek. Majd formázzunk gombócokat, kicsit lapítsuk ki azokat, és tegyük őket sütővel kibélelt tepsire (legjobb a szilikon sütőlap, mert ehhez biztos, hogy nem fog hozzáragadni a masszánk).
190 fokon kb. fél óra alatt süssük készre a fasírtokat, félidőben fordítsuk meg, hogy mindkét oldala ropogós lehessen.
A rizs elkészítése a szokásos módon megy: olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, ha felforrt a víz, alacsony fokozatra vesszük, lefedjük, és negyed óráig főzzük, majd még 10 percig a tűzhelyen hagyjuk, hogy pergős szemeket kapjunk.
A picur és Apa kaptak mindemellé jénaiban sült csirkecombfiléket, illetve Apa retket, a picur pedig főtt céklát (mert vitaminból sosem elég).