Az aszalt gyümölcs helyettesíti a friss gyümölcsöt?

2014-04-02

Címkék: , , , , , ,

Szerző:  Hegyi Kitti, dietetikus és életmódtanácsadó

Dried-Fruit.jpgMikor tízóraira, uzsonnára aszalt gyümölcsváltozatokat csempészünk az asztalra, az uzsonnás tasakba, legyünk óvatosabbak azzal, mit is tartalmaz a zacskó valójában. „Hisz gyümölcs ez is, csak jó lehet!” – gondolja a tudatos anyuka, miközben a legtöbb bolti aszalványt bizony fenntartással kell kezelnünk. Az aszalt gyümölcsök alapvetően jó alternatívák kisétkezésekre, napközbeni rágcsálásra, de ne hagyjuk figyelmen kívül a tartósítási eljárást!

Az ipari gyümölcsaszalás azt jelenti (vannak kivételek!), hogy cukoroldatban, vákuumban főzik meg a gyümölcsöt, majd mikrotűsorokkal megszúrják, a levegő helyére pedig cukoroldat kerül. Ezek után, következik a kénezés, így ropogós, nem penészedő aszalványokat kapunk. Ez az a cukoroldat, ami ropogóssá teheti a gyümölcsöt, és így fogyasztása során még több cukorbevitelt eredményez, mint az adott gyümölcs természetes cukortartalma. A kénezés másik nem éppen előnyös hatása, hogy hosszú távon elbutulást okozhat.

A kén-dioxiddal való tartósítás a fehér húsú gyümölcsökre jellemző leginkább, ezek kerülése mindenképp ajánlott az egészségmegőrzés érdekében. Ilyenek például az ananász, mangó, sárgabarack. A mazsolát, szilvát, piros húsú gyümölcsöket kevésbé aszalják ezen módszerrel. Ennek ellenére mindenképpen keressük meg azon gyártók termékeit, ahol a csomagoláson a kénezés, vagy a kén-dioxiddal tartósítva kifejezés nem szerepel.

Gondoljunk arra, hogy ha már a csokoládé helyett választjuk napközbeni egészséges nassolásra az aszalt gyümölcsöket, célunk a plusz cukor, a plusz energia bevitelének elkerülése legyen. Sajnos ezekkel a tartósítási módszerekkel és a gyakori ilyen típusú aszalványok fogyasztásával hozzájárulhatunk az elhízás rizikójának növeléséhez.

Válasszuk a tudatosabb gyártókat, illetve akinek van lehetősége otthoni gyümölcsaszalásra, már elég sok helyen hozzáférhetőek, megvásárolhatók jó minőségű aszalógépek; ez az egészséges nasin túl jó szórakozást és közös programot is nyújthat a család apraja-nagyjának.

A Class Fm Morning show Tóth Gábor nevével fémjelzett E-mentes övezet című műsora alapján

dried-fruits-heart.jpg

Képek forrása: 1.) creativebioscience.com 2.) yodasgarden.wordpress.com

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!

A szerzői jogokról:  ITT

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print