Mennyit igyon a gyerek? – Kalkulátor

2014-06-12

Címkék: , ,

Szerző: Hegyi Kitti dietetikus és életmód tanácsadó

Korábbi bejegyzésem kapcsán sokan kérdeztétek, hogy pontosan mennyi folyadékot szükséges innia a gyermeknek egy nap alatt. Ezzel kapcsolatban hoztam Nektek egy elég jól használható kalkulátort, amellyel pontosan kiszámolhatjátok, hogy mennyi is az annyi. Azért ehhez mindig tegyétek hozzá, hogy ez egy ideális állapotra vonatkozik, a gyermekek napi folyadékszükségletét azonban több tényező befolyásolhatja, függhet pl. az aktuális, földrajzi, környezeti stb. hőmérséklettől, a levegő páratartalmától, a fizikai aktivitás szintjétől, de még az általános egészségi állapottól is.

Jöjjön hát a számítás:

79449.JPG

Gyermek testsúlya Alap napi folyadékszükséglet

1-10kg                  100ml/kg

11-20kg                 +50ml/kg minden 10.kg utáni kg-ra

20kg felett             1500ml+20ml/kg minden 20.kg utáni kg-ra

Ez azt jelenti, hogy egy 10 kg-os gyermeknek a napi folyadékszükséglete ideális esetben, és ideális körülmények között (100ml/kg-gal számolva) 1000 ml, tehát 1 liter. De mielőtt a fejetekhez kapnátok, fontos tudni, hogy ebben az adagban nemcsak az ivóvíz, hanem az ételek folyadéktartalma is beleértendő.

5296016_s.jpgAzt javaslom, hogy a fenti adatokkal, kalkulátorral kiszámított folyadékmennyiség főleg ivóvízből, frissen préselt gyümölcslevekből és zöldségekből álljon, illetve vegyétek figyelembe a nap közben elfogyasztott táplálék víztartalmát is. Különösen a gyümölcsöknek és zöldségeknek magas a víztartalma. A paradicsom víztartalma például 94%, és az uborkáé is majdnem 97%.

6-8 pohár víz egy nap és 5 adag gyümölcs és zöldség megfelelő adag lehet a gyermek folyadékigényének kielégítésére.

Különösen ügyeljünk azonban a vízfogyasztásra, amikor a gyermek intenzív fizikai aktivitást végez (legyen ez rohangálás egy szülinapi zsúron vagy a kertben egész délután). Fizikai aktivitás előtt, közben és után a gyermek igyon sok vizet, különösen a nyári hónapokban.

images.jpg

(Képek forrása: koalachildcareblog.com.au, eofdreams.com, thenewageparents.com)

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!.

A szerzői jogokról:  ITT

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print