Eltűnik a diabetikus szó

2016-05-20

Címkék: , , , , , , ,

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének hírességei – Erős Antónia, Mautner Zsófi, Vadon Jani és Jókuti András – egészséges édességet készítettek az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a Zsolnay Kávéházban. Az összeállított desszertről hamarosan már nem szabad azt mondani, hogy diabetikus, mert ez a fogalom július 20-tól megszűnik. A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érinti, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal együttműködésben az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal segít az eligazodásban.

_MG_5645_keszitik

1csepp 1Kötényt öltöttek magukra a hírességek, akik a Zsolnay Kávéház cukrászmestere, Bechmann György irányításával egy hozzáadott cukrot nem tartalmazó desszertet alkottak. Ez az édesség ma még diabetikusnak is nevezhető, de július 20-tól megszűnik ez a fogalom. A cukorbetegek a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból (pl. alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz) tájékozódhatnak egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról.

Fontos ezzel tisztában lenniük a cukrászoknak is, akik az alapítvány által, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közreműködésével és a Dcont® vércukormérő készülékeket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. támogatásával létrehozott Magyarország Cukormentes Tortája versenyen elindulnak. (Június 15-ig az ország bármely cukrászdája pályázhat, akár több tortával. Idén is csak egészséges tortarecepteket vár a zsűri, azaz fehér liszt, és hozzáadott cukor nélkül készült tortákét. Nyáron pedig startol a háziverseny is hobbicukrászoknak.)

1csepp 2

A sajtótájékoztatón szóba került az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által 3 éve elindította „Belevalók” elnevezésű ingyenes képzése, amely a pedagógusokat készíti fel a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra. Ma Magyarországon gyakori, hogy nem veszik fel a cukorbeteg gyereket óvodába, illetve iskolai ellátásuk körül is sok a kérdőjel. A „Belevalók” indulása óta 25 oktatást tartott az alapítvány, amelyen 2000 pedagógus szerzett ismereteket a cukorbeteg gyermekek gondozásáról. Szakmai partnerként a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segíti a programot.

Fotók a sajtótájékoztatóról

_MG_5697_csoportkep

1csepp 3

1csepp 4

1csepp 5

1csepp 6

1csepp 7

1csepp 8

1csepp 9

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print