Fahéjas fenyőfa kalács
2013.12.20.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Uzsonna,
Címkék: sütemény, kalács, karácsonyfa_kalács, fahéjas
Recept összetevői:
A blog egyik követője javasolta, hogy a neten keringő karácsonyfa alakú édességet a – fruktóz- és tejmentes diéta szerint megálmodott, tojás nélküli – kalácstésztámból megpróbálhatnám elkészíteni. Rögtön kaptam az alkalmon, és már elsőre nagyon jól sikerült, ezért tiszta szívből ajánlom minden kezdő háziasszonynak, mert elrontani az alábbi tésztareceptet nem lehet. A süti pedig finom, puha, eteti magát. (A formát még lehet tökéletesíteni, elsőre nekünk így sikerültek :)
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 500 gramm liszt
- 75 gramm vaj (mentes!)
- 2 evőkanál xilit (nyírfacukor)
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 teáskanál szőlőcukor
- 25 gramm élesztő
- fél teáskanál só
- 250 gramm növényi tej (rizs- vagy zabital)
- A krémhez: kb. további 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál fahéj, illetve egy nagyon kevés xilit/nyírfacukor vagy szőlőcukor
Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a cukrot, meg a vaníliát belekeverjük. Belekockázzuk a vajat, és összemorzsoljuk a liszttel. Ha az élesztő felfutott, belekeverjük a lisztbe, hozzáöntjük a többi tejet is, és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.
Közben elkészíthetjük a fahéjas krémet. A vajat kicsit olvasszuk meg, keverjük hozzá a fahéjat és a cukrot, majd hagyjuk kicsit megdermedni, amíg dolgozunk a tésztánkkal.
Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki lisztezett felületen téglalap alakúra. Ha spórolnánk a tésztával, akkor hajtsuk a felénél össze, és úgy vágjuk ki a háromszög formát, illetve vágjunk neki egy kis törzset (a maradék tésztából bármit készíthetünk a rózsákon keresztül egészen a fahéjas csigákig). Hajtsuk ki és kenjük meg a cukros-fahéjas-vajjal, majd újra hajtsuk össze, utána vagdossuk be a képen látható módon és mindegyik ágat ugyanabba az irányba csavarjuk meg. A tetejét kenjük meg egy kis zabtejjel (vagy xilites/szőlőcukros vízzel).
180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sül. Mikor kivesszük, még kenjük le egy kis növényi tejjel. Hatalmas siker volt.