Kölesfasírt babáknak

2012-04-03

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: , ,



Recept összetevői:

Picurunk elkezdte bojkottálni a zöldségeket, ezért kellett kitalálnom vmit, ami magában tartalmazza a szükséges vitaminokat, és nem tudja kipiszkálni pl. a répa, cukkini halom alól a csirkét, hogy aztán csak azt egye ebédre :)

Így találtamrá a kölesfasírtra. Közben pedig az is kiderült, hogy a köles egy szupergabona: tartalmaz B-vitaminokat, E-vitamint, káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort, diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint, mely utóbbiak segítik a normális bélműködés helyreállítását is, ami nem elvetendő a picur esetében (továbbiak itt).

Hozzávalóktehát:

  • 25 dkg köles
  • 1 cukkini
  • 1-2 vastagabb szelet zeller (attól függ, mekkora a gumó)
  • 20 dkg fagyasztott zöldbab
  • 1 fej vöröshagyma
  • fűszerek:őrölt kömény, majoranna, só, bors – ízlés szerint
  • 5 evőkanál zabpehely (ha gluténmentes, beilleszthető a gluténmentes diétába is)
  • 4 evőkanál zabliszt (ha gluténmentes, beilleszthető a gluténmentes diétába is)

Az elkészítése nagyon egyszerű. Fogjuk a hagymát, megpucoljuk, apróra felkockázzuk, és kicsit megpároljuk (olajon, vízben mindegy). Amíg készül, addig megtisztítjuk a zöldségeket, apróra daraboljuk azokat, és hozzáadjuk a hagymához, majd ízlés szerint fűszerezzük. A kölest közben háromszoros vízben megfőzzük (a titok, hogy alacsony fokozaton készítsük, akkor puha lesz és finom).

Ha elkészültek, akkor fogjuk a kettőt (zöldségek és köles) és összekeverjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet és zablisztet (lehet más liszt is, én a pajzsmirigy problémám miatt választottam a zablisztet, így én is ehettem belőle, ami nem utolsó szempont:) Egy kicsit állni hagyjuk, és kb. negyed óra múlva gombócokat formálunk belőle. Ezeket kilapítjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Előmelegített sütőben 180-190 fokon 30 perc alatt kisüthető. Érdemes félidőben megfordítani, és akkor mindkét oldala ropogós lesz. (Ha nem akarjuk az összes tésztát felhasználni, mélyhűtőbe lehet rakni, jól eláll.)

Én csirkemellet készítettem mellé. Fazékban megpároltam az apróra felkockázott csirkét, rá egy kis majoranna (sót nem is raktam), majd a köles mellett tálaltam. És láss csodát, a köles is elfogyott az ebéd végére :)

 

Az alábbiak is érdekelhetnek: