Reform zabos kalács
2012.08.16.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: sütemény, zabpehely, sütőpor_nélkül, kalács, fonott_kalács, reform
Recept összetevői:
Mivel a tönkölylisztes kalács remekül sikerült, gondoltam, haladjunk tovább az egészséges táplálkozás útján, és csempésszük az uzsonnás kalácsba az értékes zabpelyhet. Azért szerintem van különbség a két kalács között, én még mindig a fehér lisztes puha foszlós kalácsért vagyok oda, de meglepő módon ez is finom volt, bár érezhető rajta, hogy reform kaja :) a picurnak azonban egy szava nem volt ellene, sőt…
Hozzávalók:
- 70 gramm (teljes kiőrlésű) zabpehely liszt
- 90 gramm tönköly fehér liszt
- 90 gramm búza fehér liszt
- 75 gramm vaj (liga laktózérzékenyeknek)
- 3 evőkanál nyírfacukor
- 1 teáskanál szőlőcukor
- 25 gramm élesztő
- fél teáskanál só
- 250 gramm növényi tej (mi zabitalt használtunk)
Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral futtassuk meg. A lisztet szitáljuk át, a sót és a cukrot keverjük hozzá, majd kockázzuk bele a vajat, és morzsoljuk össze a liszttel.
Ha az élesztő felfutott, keverjük a lisztbe, öntsük hozzá a többi tejet is, és gyúrjuk át a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.
Vágjuk a megkelt tésztát hat egyenlő részre, és jöhet a fonás. Én mindig ezt a videót használom, miközben fonok. Nekem sokat segít.
Helyezzük a megfont kalácsot a tepsire, és hagyjuk még 20-25 percig kelni. Majd kenjük meg egy kis tejjel a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt süssük meg a kalácsot.
Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis cukros vízzel/tejjel (1 mk nyírfacukor 1 tk vízben feloldva), vagy csak szimplán a zabtejjel (én azzal szoktam, mert annak eleve van egy kis édes íze).