Zöldspárgaszósz rizseshallal babáknak
2012.06.12.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: hal, rizs, zöldspárga, spárgaszósz rizseshallal
Recept összetevői:
Amikor elmegyünk a helyi zöldségesünkhöz, mindig megakad a szemem a spárgán, de a kezdeti sikerek ellenére mostanában a picur mindig kiköpdöste a szépen elkészített ételkölteményeimből, ezért gondoltam, még teszek egy próbát. Jól tettem!
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 500 gramm (egy csokor) spárga
- 1 teáscsészényi rizs
- 2 teáscsészényi víz
- kevés növényi tej (mi most zabtejet használtunk)
- 2-3 tenyérnyi halfilé (nekünk szálkamentes (!) alaszkai tőkehalfilénk volt itthon)
- kevés só, fehérbors, szerecsendió, bazsalikom
A halat tegyük fel a tűzhelyre közepes fokozatra egy fazékba – csöpp olajat tehetünk alá -, fűszerezzük még a főzés kezdetén pici sóval, fehérborssal és szerecsendióval, majd készítsük elő a spárgát. Mossuk meg, pattintsuk le a végét. (Ott, ahol a lila és a zöld szín találkozik, próbáljuk meg eltörni, nem kell feszegetni, ha jó helyen fogjuk meg, tényleg könnyen pattan.) Kb. 6-8 perc alatt főzzük készre, és turmixoljuk le egy kis zabtejjel.
Közben a halhoz adjuk hozzá a rizst, és öntsük fel a vízzel. Amikor felforr a víz, fűszerezzük bazsalikommal, és forrástól számítva kb. negyed óra alatt főzzük meg az egészet, majd egy kicsit még hagyjuk a tűzhelyen. Tálalásnál öntsük rá a spárgaszószt, vagy keverjük össze.
Sajnos nem volt időm azelőtt fotót készíteni, hogy a picurnak kínáltam volna az ételt, de egy előnye van: látható, hogy milyen vehemciával vetette rá magát, és az is, hogy az étkezés kezdetén milyen ütemben fogy az ebéd, annak ellenére, hogy nemrég már elkezdte kiköpdösni a spárgát az ételekből, így most az üvegtálban látható egész adag elfogyott :)