Tökfőzelék gazdagon zabpelyhes húsgolyókkal
2014.07.29.Kategória: Fruktózmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: laktózmentes, vacsora, ebéd, zabpehely, tojás, tök, húsgolyó, fasírt
Recept összetevői:
Amennyire csúsztak a főzelékek régen, mostanában annyira elutasító vele a kicsi, ezért kicsit megvariáltam azokat, így a tökfőzelék is egyfajta levesalappal készült el, de a hatás nem maradt el. Igaz, sokat segítettek a zabpelyhes húsgombóckák is :) Ha valaki egyszerűbb változatot keres a legkisebbeknek, itt találja a két korábbi receptet: Tökfőzelék – a babák által is szerethető változat :), Répás tökfőzelék majorannás csirkével.
Hozzávalók a főzelékhez (családi adag):
- 1 nagy főzőtök
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 nagyobb fehérrépa
- 1 pohár laktózmentes tejföl (elhagyható, ha vki tejmentes diétán van)
- kb. 5 dl növényi tej, mi zabtejet használtunk (ha valaki hígabban szereti, mehet bele fél liter tej is, ha sűrűbben és markánsabban, akkor kevesebb is elég)
- kb. 2-3 evőkanál zabliszt (ha túl hígnak érzi valaki a főzeléket, lehet még belerakni, sőt ezzel az adagot is tudjuk növelni, több zabliszt – több zabtej kombóval)
Hozzávalók a zabpelyhes húsgolyókhoz (családi adag):
- 500 gramm (pulyka) darálthús
- 8 kanál zabpehely
- 1 közepes fej vöröshagyma
- fűszerek: 1 mk só, kevés fehér bors, 1 ek petrezselyem, 1 mk őrölt kömény
- 1 tojás (a blogon tojás nélküli változatot is találsz: Zab- és hajdinapelyhes pulykafasírtgolyók salátaágyon)
A megpucolt és felkockázott főzőtököt, a fehér- és sárgarépát, a megtisztított fokhagymát, és a megpucolt, négybe vágott vöröshagymát tegyük egy fazékba, öntsük fel vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, sózzuk meg kicsit, illetve ha van otthon, akkor cukormentes és só nélküli natúr ételízesítővel hintsük meg (ha nincs akkor adjunk hozzá petrezselymet, egyéb kedvelt zöldfűszert, babérlevelet). Forraljuk fel a vizet, majd szép alacsony lángon hagyjuk, hogy a zöldségek jól átpuhuljanak (kb. 1 óra).
A zabpelyhet áztassuk be annyi vízbe, amennyi épp elfedi. Ha megduzzadtak a szemek (kb. 15-20 perc), keverjük hozzá a darálthúst, a megpucolt, apróra vágott vöröshagymát és a fűszereket, illetve a tojást. Hagyjuk fél órára a hűtőben pihenni, hogy az ízek összeérjenek. Majd tegyük kivajazott, kizsírozott tepsibe vagy jénaiba (én most kókuszzsírral kentem ki a jénai alját, oldalát), és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc süssük meg.
A megfőtt zöldségeket a zöldséglével turmixoljuk jól össze, adjuk hozzá a tejfölt (ha tejmentes diétán vagyunk, elhagyható, anélkül is krémes lesz a főzelék), majd a zablisztet is, jól turmixoljuk át, így semmilyen csomó nem marad benne, és végül öntsük fel ízlés szerint tejjel. Még tegyük vissza a tűzhelyre, hogy be tudjon sűrűsödni, és az ízek összeérjenek. Ha túl sűrűnek találnánk, nyugodtan hígítsuk még tejjel (ha pedig túl leveses lett, akkor adjunk még hozzá zablisztet és turmixoljuk jól össze).