Tökfőzelék gazdagon zabpelyhes húsgolyókkal

2014-07-29

Kategória: Fruktózmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: , , , , , , ,



Recept összetevői:

Amennyire csúsztak a főzelékek régen, mostanában annyira elutasító vele a kicsi, ezért kicsit megvariáltam azokat, így a tökfőzelék is egyfajta levesalappal készült el, de a hatás nem maradt el. Igaz, sokat segítettek a zabpelyhes húsgombóckák is :) Ha valaki egyszerűbb változatot keres a legkisebbeknek, itt találja a két korábbi receptet: Tökfőzelék – a babák által is szerethető változat :)Répás tökfőzelék majorannás csirkével.

Hozzávalók a főzelékhez (családi adag):

  • 1 nagy főzőtök
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb fehérrépa
  • 1 pohár laktózmentes tejföl (elhagyható, ha vki tejmentes diétán van)
  • kb. 5 dl növényi tej, mi zabtejet használtunk (ha valaki hígabban szereti, mehet bele fél liter tej is, ha sűrűbben és markánsabban, akkor kevesebb is elég)
  • kb. 2-3 evőkanál zabliszt (ha túl hígnak érzi valaki a főzeléket, lehet még belerakni, sőt ezzel az adagot is tudjuk növelni, több zabliszt – több zabtej kombóval)

Hozzávalók a zabpelyhes húsgolyókhoz (családi adag):

A megpucolt és felkockázott főzőtököt, a fehér- és sárgarépát, a megtisztított fokhagymát, és a megpucolt, négybe vágott vöröshagymát tegyük egy fazékba, öntsük fel vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, sózzuk meg kicsit, illetve ha van otthon, akkor cukormentes és só nélküli natúr ételízesítővel hintsük meg (ha nincs akkor adjunk hozzá petrezselymet, egyéb kedvelt zöldfűszert, babérlevelet). Forraljuk fel a vizet, majd szép alacsony lángon hagyjuk, hogy a zöldségek jól átpuhuljanak (kb. 1 óra).

A zabpelyhet áztassuk be annyi vízbe, amennyi épp elfedi. Ha megduzzadtak a szemek (kb. 15-20 perc), keverjük hozzá a darálthúst, a megpucolt, apróra vágott vöröshagymát és a fűszereket, illetve a tojást. Hagyjuk fél órára a hűtőben pihenni, hogy az ízek összeérjenek. Majd tegyük kivajazott, kizsírozott tepsibe vagy jénaiba (én most kókuszzsírral kentem ki a jénai alját, oldalát), és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc süssük meg.

A megfőtt zöldségeket a zöldséglével turmixoljuk jól össze, adjuk hozzá a tejfölt (ha tejmentes diétán vagyunk, elhagyható, anélkül is krémes lesz a főzelék), majd a zablisztet is, jól turmixoljuk át, így semmilyen csomó nem marad benne, és végül öntsük fel ízlés szerint tejjel. Még tegyük vissza a tűzhelyre, hogy be tudjon sűrűsödni, és az ízek összeérjenek. Ha túl sűrűnek találnánk, nyugodtan hígítsuk még tejjel (ha pedig túl leveses lett, akkor adjunk még hozzá zablisztet és turmixoljuk jól össze).

tökfőzelék zabpelyhes húsgolyóval.jpg

Az alábbiak is érdekelhetnek: