Zöldspárgás, halas köles
2012-06-01Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: gluténmentes, köles, zöldspárga, hal, vacsora, ebéd
Recept összetevői:
Mivel a spárgáról is csak jót hallani, adott volt, hogy megint vettünk egy csokorral. Viszont a picur, ha külön tálalom, nemes egyszerűséggel fogalmazva kiköpködi :) ezért cselhez folyamodva összekevertem kölessel, és az imádott halfiléjével, majd egy kis zabtejszínnel bolondítottam meg.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- egy csokor zöldspárga (500 gramm)
- 200 gramm köles
- 2 tenyérnyi halfilé (nekünk alaszkai tőkehalfilé volt itthon, mert az nem szálkás)
- 2 dl növényi tejszín
- só, szerecsendió, fehérbors, kakukkfű
A kölest, ha szükségesnek tartjuk egyszer-kétszer mossuk át, majd háromszoros mennyiségű vízben főzzük ki. Amikor felforr a víz, még fél órát főzzük alacsony fokozaton fedett fazékban.
A spárgát megmossuk, a végét lepattintjuk. (Ez azt jelenti, hogy ott ahol a lila és a zöld szín találkozik, megpróbáljuk eltörni, nem kell feszegetni, ha jó helyen fogjuk meg, tényleg könnyen pattan.) Párolóban kb. 6-8 perc alatt elkészül, ilyenkor roppanós, – ha túlfőzzük/pároljuk, elveszti a tartását. (Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes időközben egyet megkóstolni.) Amikor elkészült vágjuk ujjnyi vagy még kisebb darabokra.
A halat egy harmadik fazékban lassú tűzön pároljuk meg, a vége felé öntsük rá a zabtejszínt, szórjuk meg kevés sóval, szerecsendióval, fehérborssal és kakukkfűvel. Hagyjuk, hogy felforrjon, majd öntsük a kész köleshez, és keverjük bele a feldarabolt spárgát is. Kicsit keverjük össze, és hagyjuk még pár percig a tűzön, hogy az ízek összeérjenek.
Természetesen a felnőtt adagot fűszerezhetjük utólag, de a babának elég mindenből egy csipet. Csak két spárgadarabka hánykolódott az ebéd végén gazdátlanul, a többi eltűnt a picur pocakjában :)